У столиці вшанували Героїв Базару

Кияни віддали шану учасникам Другого Зимового походу Армії УНР. З нагоди 90-ліття подій під Базаром. Київська міська організація Спілки Української Молоді в Україні провела ряд заходів, що були спрямовані на поширення інформації про “Листопадовий рейд” 1921 року серед мешканців столиці. 18 листопада у приміщенні недільної школи парафії УПЦ КП “Неопалима Купина” відбулась зустріч з істориком Ярославом Тинченком. Присутні близько години спілкувались із дослідником на тему «Листопадового рейду» та ставили питання про події осені 1921 р. Після бесіди були продемонстровані дві документальні стрічки: «Похід у безсмертя» та «Собор на крові», які розповідають про Перші Визвольні змагання (1917-1921 рр).

У неділю, 20 листопада, панотець Віктор (Мілейко) відправив панахиду за Героями Базару біля пам’ятника «Старшинам Армії УНР уродженцям м. Києва». Прикметно, що один старшина-киянин, ім’я якого викарбовано на постаменті, – є воїном з числа Героїв Базару. Йдеться про Анастасія Яська. Після молитви отець Віктор звернувся до віруючих із закликом пам’ятати тих героїв, які загинули заради визволення нашої батьківщини від окупантів. До монументу українським старшинам були покладені квіти.

Довідка. Другий Зимовий похід Армії УНР. У жовтні 1921 командуванням Армії УНР було розроблено план, який передбачав надання воєнної допомоги партизанському рухові в Україні. Активні дії повстанських загонів повинні були перешкодити вивезенню продовольства з України в Росію і тим самим врятувати населення від голоду 1921-1922 рр. Стратегічним завданням операції було підняття всенародного повстання і повалення більшовицького режиму в Україні. Ця акція ввійшла в історію під назвою Другий зимовий похід Армії УНР або Листопадовий рейд.

Ясько Анастас Стефанович. Народився 1896 р. у м. Київ. Українець. Слюсар. Закінчив Київську школу прапорщиків. Безпартійний. В українській армії з 1918 р. Був інтернований у таборах Ланцут, Александров Куявський і Стшалково (Польща). Під час Другого Зимового походу – в. о. командира 3-ї сотні 2-ї бригади 4-ї Київської дивізії. Будучи пораненим, потрапив у полон 16 листопада 1921 р. Розстріляний 23 листопада 1921 р. у м. Базар. Реабілітований 12 березня 1998 р.