Україна пам’ятає – світ визнає!

Такі слова вкарбовані у пам’ятник Голодомору, який відкрили у неділю, 20 листопада 2011 р. в Канадському місті Торонто, по вулиці La Rose Ave № 135, перед Українською греко-католицькою церквою Св. Димитрія. Пам’ятник є копією києвського монумента Голодомору, але щодо величини, то він на 10% менший.По боках текст англійською і українською: У пам’ять багатох мільйонів чоловіків, жінок і дітей замордованих голодом, зорганізованим радянським режимом. Україна пам’ятає – світ визнає. Побудований він із ґраніту і важить 8 тон – біля 8000 кг. Ідея побудови пам’ятника виникла вже давніше і здійснена вона завдяки зусиллям пароха отця-митрата Івана Татарина, який зумів переконати пафіян скласти пожертви на пам’ятник, кошти якого становили 150 тисяч доларів. Два роки парфіяни складали свої пожертви, ще й досі бракує 25 тисяч доларів, щоб вийти з довгу. Найбільшим спонзором виявився Мирослав Трутяк, який коштом праці зменшив ціну побудови до $120 тисяч.

Це перший пам’ятник такого розміру і форми на території Канади і виготовлений він підприємством MST Bronze Limited, президентом і власником якої є Мирослав Трутяк, родина якого також постраждала під час Голодомору. Монумент вражає своєю простою формою і запам’ятовується кожному, хто його бачив. У відкритті монумента жертвам Голодомору-Ґеноциду українського народу взяли участь кілька свідків Голодомору та нащадки тих, що пережили та постраждали від цього комуністичного злочину в Україні.

Першим пам’ятником жертвам Голодомору 1932- 1933 рр. в провінції Онтаріо був пам’ятник біля Собору Успення Пресвятої Богородиці у місті Міссіссаґа, який був відкритий 27 листопада 2010 і значно відмінний своєю фомою від щойно відкритого, хоча і в ньому знайдемо фраґмент київського монументу. Він поставлений у формі дзвіниці, дзвони якої повинні постійно нагадувати про штучно організований голод в Україні. Спонзором пам’ятника у Міссісaзі був відомий меценат Євген Коструба, а спонзорами пам’ятника при церві Св. Димитрія були парафіяни, яких в парафії нараховується понад тисячу родин. Згідно зі словами М.Трутяка пам’ятник-копія у ґраніті справляє враження на людей і йому були вже висловленні побажання на побудову його в інших парафіях Торонта та околиці, яких тут нараховується понад 20.

Українська громада Канади щороку акціями „Запали свічку” поминає жертви страшного Голодомору в Україні 1932-33 рр., який залишив болючий слід майже в кожній українській родині. Канадські українці значною мірою причинилися до того, щоб світ довідався про траґедію нашого народу і вважають, що про злочин, який большевики скоїли українському народові досі мало знають у самій Україні. Українська громада Канади (незалежно від конфесії) з болем сприймає неуважність і байдужість влади в Україні до найбільшої траґедії українського народу -Голодомору-Ґеноциду.

У пам’ятниках Голодомору українська еміграція бачить данину жертвам і є символом того, що ми їх ніколи не забудемо і будемо пригадувати світові, щоб і він про це знав. Слова на ґраніті: Україна пам’ятає – світ визнає! стосуються українців, але не їхньої влади, в якій не один бажає оминути цю трагічну сторінку української історії. Реставрація сталінізму в Україні свідчить про те, що тут ще безкарно діє саме та партія, яка несе повну відповідальність за мільйонні жертви.

Сподіваємось, що й в Україні настане час, коли всі довідаються правду про трагедію Голодомору від власного уряду, яку не зможе приховати навіть великий сусід, який з неззрозумілих причин заперечує цю нашу траґедію. Прийде час, коли і над гробами винуватців появляться слова, які на ґраніті викарбовані церковнослов’янською мовою: Со духи праведних, Спасе, упокой!

Йосиф Сірка, Торонто, 20.11.2011 р.

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.