Вирок білоруському правозахиснику: яку позицію озвучить Київ?

П’ятниця, 25 листопада, Київ, УНІАН, з 13:30

Оцінку арешту й обвинувачувальному вироку відомому білоруському правозахиснику Алесю Беляцькому презентує в Києві Комітет міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі.

Правозахисники звернуться до української влади й світової спільноти з вимогою відреагувати на ув’язнання, визнати його політичним і втрутитися в ситуацію. Також буде презентована інформація щодо нинішньої ситуації з політичними переслідуваннями в Україні.

У прес-конференції візьме участь
Олександра Матвійчук, представниця Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі

Довідка

24 листопада 2011 року білоруський суд визнав відомого правозахисника Алеся Беляцького винним в ухилянні від сплати податків і засудив його до чотирьох із половиною років обмеження свободи в колонії суворого режиму з конфіскацією майна, в тому числі зареєстрованого на інших осіб. Згідно з цим же рішенням, правозахисник має сплатити 721 млн білоруських рублів (більше 62 тис Євро) збитків державі й 36 млн білоруських рублів (більше 3 тис Євро) державного мита.

Алесь Беляцький є віце-президентом Міжнародної федерації прав людини (FIDH) й очолює правозахисну групу «Весна». Цього року був номінованим на Нобелівську премію Миру.

Під приводом несплати податків в особливо великому розмірі його було заарештовано 4 серпня цього року. На захист Беляцького виступили з заявами представники Місії США при ОБСЄ, Верховний Представник ЄС Кетрін Ештон, Верховний Комісар з прав людини Ради Європи Томас Хаммерберг і депутати Європарламенту, а також Стефан Ессель – єдиний живий укладач Загальної декларації прав людини.

Контакти:
Марія Ясеновська
+38 050 402 3456