Заява ОУН (б) з нагоди Дня пам‘яті жертв Голодоморів

 

День пам‘яті жертв Голодоморів – не лише привід згадати убієнних і тих, хто міг народитися й їм силою перегородили шлях у життя. Це – нагода відчути спільний біль усіх українців. Сторінка календаря, коли потрібно подякувати тим, хто зберіг зерно українського світогляду, незважаючи на фізичні і духовні тортури, та виборов право на національне самовизначення.

У той же час, День пам‘яті жертв Голодоморів не повинен уподібнюватися вічному спогляданню. Те, що спроба геноциду чинилася неодноразово та може повторитися, свідчить – наше покоління не має права лише пасивно вшановувати пам’ять замордованих тоталітарним комуністичним режимом. Спільними зусиллями ми мусимо не просто завадити нищенню української національної пам‘яті – слід зробити свій внесок у побудову світу, де голодомори та злочини проти гідності нації та свободи людини стануть недопустимими, що неможливо без морального та правового засудження злочину, якому немає терміну давності.

Організація Українських Націоналістів (бандерівців) стоїть на позиції, що штучний Голодомор 1932-33 років був злочином проти людства, спрямованим на фізичне винищення українців за національною ознакою. Понад п‘ятнадцять держав світу визначили, що це був штучно зроблений геноцид, спрямований на ліквідацію українського народу, а не як результат економічних негараздів, які нібито мали місце в різних регіонах СССР. Документи з архівів і свідчення очевидців свідчать про те, що це був страшний спланований злочин більшовицького режиму, а не випадкова трагедія. Мусимо констатувати, що нинішня влада подібного висновку не робить, стаючи на позиції речника імперської політики Москви, а не захисника української нації.

Провід ОУН (б) звертається до державного керівництва: потрібно вшанувати пам‘ять жертв Голодоморів із чистим умислом, а не за протокольною необхідністю. Недостатньо обійтися формальними церемоніями в День пам‘яті, а варто долучитися до щоденної освідомчої роботи українських організацій світу. Президент України повинен відстояти історичну справедливість на міжнародній арені, посприявши ухваленню Акту про визнання Голодомору 1932-33 рр геноцидом проти української нації.

Провід ОУН (б) закликає українців вшанувати жертв Голодоморів щирою молитвою та замислитися над тим, як не допустити подібного. Маємо спільно пом‘янути душі усіх, хто постраждав у ході нелюдського експерименту комуністичної влади.

День пам‘яті жертв Голодоморів – це уклін минулому, пересторога майбутньому та спонукання до дії в теперішньому.

Провід ОУН (б)