ДАІ звітується, Центр «Доброчин» презентує

Результати ознайомчого візиту до республіки Естонія були представлені О. Єршовим, начальником УДАІ УМВС України в Чернігівській обл., та О. Підгорним і Н. Дрозд, представниками Центру «Доброчин», на прес-конференції, яка пройшла 8 грудня 2011 року в приміщенні УМВС України в Чернігівській області.

Ознайомлення з естонським досвідом діяльності дорожньої поліції, роботою поліції по вихованню учасників дорожнього руху та превентивними проектами з безпеки дорожнього руху в м. Таллінн – такою була мета офіційного візиту до Естонії.

О. Єршов розповів про структуру та завдання дорожньої поліції Естонії та особистий досвід, навів цікаві приклади роботи естонських поліцейських у виявленні нетверезих водіїв за кермом автомобіля. Акція під назвою «Дують Всі!» передбачає одночасну зупинку біля 10 автомобілів на дорозі та одночасну перевірку на тверезість водіїв. Загальна затримка руху – до 5 хвилин. Система штрафів за порушення правил дорожнього руху досить жорстка. В Естонії існує кримінальна відповідальність за водіння у нетверезому стані, якщо алкоголь у крові перевищує 1,5 проміле.
Естонська поліція працює у тісній співпраці з населенням та громадою і має високий рівень довіри – 86%. Цей показник було досягнуто за 15 років, адже на початку 90-х він не перевищував 14%.

«Поліція в Естонії не є воєнною організацію, а сервісною і надає населенню послуги» – зазначив О. Підгорний. Вони працюють по розроблених стратегічних програмах з чітким, зрозумілим і наявним кошторисом спільно з недержавними організаціями та державними структурами задля підтримки життєдіяльності пересічного громадянина.

Подібна стратегічна програма зі зниження кількості ДТП за участю пішоходів в сільських районах Чернігівській області розроблена Центром «Доброчин» спільно з УДАІ УМВС України в Чернігівській області. На реалізацію програми були розроблені та закуплені флікери (50 000 одиниць) за підтримки МЗС Естонії. Вони будуть розповсюджуватись безкоштовно під час різноманітних акцій.

Інформаційний відео ролик чому та навіщо потрібно бути видимим на дорозі в сутінках було продемонстровано всім учасникам прес-конференції.

Така спільна превентивна діяльність надає можливості отримати позитивний зворотній зв’язок у вигляді зниження травматизму та смертельних випадків за участю пішоходів на дорогах.