Лісівники витрачають бюджетні кошти на захоплення земель

Як повідомляє Державна фінансова інспекція України, в ході перевірок лісгоспів в різних областях виявлено багато випадків створення нових лісових насаджень на землях, які не оформлені під лісорозведення і на яких посадка лісу не запланована. Таким чином, загальна кількість нецільового використання коштів витрачена фактично на рейдерство, і ця сума склала понад 21,5 млн.грн.

Кількома місяцями раніше з проханням провести таку перевірку до ГоловКРУ звернулись активісти громадської кампанії “Збережемо українські степи!”. Протягом останніх років керівництво лісової галузі активно лобіює виділення бюджетних коштів на створення нових лісів. Створення лісів пропагується лише на нових ділянках, де лісу ніколи не було, а не на масштабних вирубках, які охоплюють колосальні площі на Поліссі та в Карпатах. Практично всі землі України переорані, зайняті житловою та промисловою забудовою або відносяться до лісового фонду. Отже, вільної, не зайнятої землі фактично немає. Лишаються лише природні степові ділянки, що збереглись на схилах і в балках Степової зони. А попереду нас очікують масштабні акції з продажу землі.

На останніх залишках степів зберігаються кожен третій вид Червоної книги України. Залісення цих ділянок заборонене Червоною книгою України і є грубим порушенням законодавства, в тому числі міжнародного (Бернської конвенція, Конвенція з біорізноманіття). З метою зупинити знищення степового біорізноманіття утворена громадська кампанія “Збережемо українські степи!”
“Проте, саме на ці ділянки спрямована активність лісоводів. Головна причина цьому – степові балки найпростіше перевести в користування лісгоспів. Плюс, насадження лісу на степових ділянках є найбільш збитковою справою з усіх типів лісонасаджень, що підтвердила перевірка КРУ ЛІНК. Тому ліс тут можна саджати безкінечно. – розказує активіст кампанії “Збережемо українські степи!” Олексій Бурковський. – Господарської необхідності або раціонального рішення в посадці лісу в степу немає. Просто “для галочки” нові землі заліснити можна лише тут”.
До ідеї охорони степу приєдналось і Міністерство екології та природних ресурсів України, заборонивши ще у 2009 році своїм територіальним підрозділам погоджувати передачу під залісення степових ділянок.

“Мінприроди заборонило віддавати степи під залісення і тому лісоводи, використовуючи бюджетні кошти, засаджують лісом те, що їм не належить, сподіваючись постфактум оформити землю собі. – пояснює заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. Більше того, безглузде і безперспективне залісення цілинного степу робиться замість того, щоб відновити ліси на карпатських вирубках задля зупинки повеней в горах та замість відновлення лісосмуг на вже переораних полях Степової зони, без яких південні та східні області потерпають від опустелювання”.