Мюзикл “Попелюшка” – втілення дворічної мрії театру імені Івана Франка

Мюзикл “Попелюшка” – втілення дворічної мрії театру імені Івана Франка

Прем’єра “Попелюшки” відбудеться 25 грудня, громадський перегляд для журналістів – 24 грудня о 12.00.

В Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка  реалізували ідею, яка жила тут понад два роки – поставити дитячу виставу “Попелюшка”. Великий проміжок часу між задумом і втіленням пояснюється тим, що дитячі вистави ставити значно складніше, ніж дорослі. Саме такої думки дотримуються багато театральних діячів, а дехто вважає, що навіть складніше за “Гамлета”

Адже діти не фальшивлять і не прикидаються. Вони – щирі й неупереджені. Які б там не були спецефекти, режисерські задумки чи акторські прийоми, а якщо дітям не сподобається – вони не приховують своїх вражень, не намагаються, як деякі дорослі, виглядати “знавцями”. Також у театральному світі вважається, що дитяча вистава має подобатись і дорослим, тільки тоді її можна назвати вдалою. І для дорослих режисер прагне донести слова шекспірівського Короля Ліра: “Щоб зловити щастя – треба вміти бігати”.

Довірити втілити франківську мрію в життя вирішили молодому режисеру Катерині Чепурі, який за два дні до прем’єри виповниться 25 років. Це буде її дебют на великій сцені. Першу свою виставу за п’єсою Володимира Винниченка “Дорогу красі”  Катерина поставила минулого року на малій сцені театру ім. І. Франка. З нею вона увійшла до фіналу (трійка кращих) єдиної офіційної театральної премії  України “Київська пектораль” в номінації “За кращий режисерський дебют”.

Франківська “Попелюшка” – це казковий мюзикл на дві дії за мотивами однойменного кіносценарію Євгена Шварца. За досить короткий час (з моменту, коли було прийнято рішення, що ідея має стати виставою) довелося адаптувати кіносценарій до театральної сцени, а ще – готувати виставу з трьома складами акторів, адже грати часто доводиться двічі на день.

У мюзиклі поєднані класика і сучасність. Написану Юрієм Кондратюком та Вікторією Васалатій (автор музики до відомої франківської вистави “Едіт Піаф”) музику можна охарактеризувати як казково-ніжну класичну естраду. Для кожного героя створена власна музична тема. А серед танців і вальс, і рок-н-рол, і чарльстон.

Квитки, які на дитячі вистави традиційно дешеві, можна придбати у всіх театральних касах Києва. Правда, на деякі покази (особливо на передноворічні) вони вже розкуплені навіть на балконах. Вистава йтиме щоденно (після Нового року — двічі на день) з 25 по 30 грудня і з 2 по 8 січня за винятком 26 грудня і 6 січня).