У Броварах затримують за збір підписів про захист міського парку

Вчора, 21 грудня, броварських активістів, які збирали підписи про збереження цілісності міського парку та його дерев, було доставлено до міського відділу міліції для надання пояснень. Однак розпитували їх не про збір підписів, а про громадську організацію «Прозоре суспільство» та її голову – Павла Різаненка.

 

За словами представників міліції, які прибули на місце збору підписів, до них на пульт зателефонували і повідомили, що у центрі міста відбувається «незаконне розповсюдження агітаційної продукції». Активісти повідомили міліціянтам, що вони ні за що не агітують, а у рамках ініціативи «Збережемо ПЕРЕМОГУ» збирають підписи під зверненням до міського голови та депутатів з вимогою не скорочувати територію міського парку та зберегти зелені насадження, і продемонстрували підписні листи. Проте опергрупі цього було замало, і вони доставили активістів у міський відділ.

 

Там активістів спочатку опитував слідчий, а потім заступник начальника відділу міліції Руслан Хартанович. Однак їх запитання стосувались не збору підписів, а діяльності громадської організації «Прозоре суспільство», а також розпитували про акцію по захисту парку, яка відбулась у Броварах у минулу неділю, 18 грудня: звідки інформація про те, що дерева будуть вирубувати, що земельну ділянку у парку будуть продавати і як стало відомо, де саме ця ділянка знаходиться, хто з міських депутатів був на акції тощо.

 

Загалом активісти провели у відділі міліції близько 3 годин. «На запитання, чи нас затримано, нам відповіли «ні», однак коли я запитав, чи можу я вийти, мені сказали «так, але вас все одно не випустять». Через це я не зміг вчасно забрати дитину з садочка», – розповів активіст ініціативи «Збережемо ПЕРЕМОГУ» Сергій Тафій.

 

Громадська організація «Прозоре суспільство» стурбована затриманням активістів громадської ініціативи «Збережемо ПЕРЕМОГУ», а також тим, що активістів розпитували про їхню організацію та її діяльність. В організації це пов’язують з тим, що голова «Прозорого суспільства» також є депутатом Броварської міської ради, який перебуває в опозиції до провладної більшості і активно розслідує земельні оборудки та корупційні схеми броварських чиновників. Крім того, це може бути пов’язано з тим, що земельну ділянку, яка знаходиться фактично у парковій зоні, хоче приватизувати голова фракції Партії регіонів у Броварській міській раді Сергій Федоренко.

 

Як щойно стало відомо, до активістів, які сьогодні знову вийшли збирати підписи броварчан на захист парку, знову приїжджала міліція. І знову через телефонний дзвінок про ««незаконне розповсюдження агітаційної продукції». Спочатку приїхала оперативна група, а через кілька хвилин приїхав особисто заступник начальника міліції Руслан Хартанович. Після того, як активісти почали знімати його на відеокамери своїх телефонів, він поїхав.