В Україні створять систему безоплатної правової допомоги

В Україні планують створити систему безоплатної правової допомоги, яка діятиме на рівні кожної області, а згодом – і району. Про це сьогодні повідомили учасники круглого столу, присвяченого реалізації закону “Про безоплатну правову допомогу”. Захід організував Центр правової реформи та законопроектних робіт при Міністерстві Юстиції України за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міжнародного фонду “Відродження”.

 Андрій Вишневський, директор Центру правової реформи і законопроектних робіт при Міністерстві юстиції України, проінформував, що на виконання норм законодавства, в Україні на першому етапі планується створити 60-70 центрів з надання безоплатної правової допомоги. Такі Центри діятимуть спершу на обласному, згодом, із розширенням їх мережі – і на районному рівні. Повноцінно ж Центри запрацюють із 1 січня 2014 року, прогнозує посадовець. Вишневський також вважає доцільним створення єдиного телефонного номеру безоплатної правової допомоги, спеціального веб-порталу та єдиного реєстру адвокатів, які мають право таку допомогу надавати. При цьому міністерство співпрацюватиме із громадськими організаціями, які мають досвід надання безоплатних правових консультацій.

 Громадські організації готові передавати свій досвід державним органам, зазначив виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження” Євген Бистрицький. “Пілотні громадського захисту уже успішно діють у декількох містах – Хмельницькому, Харкові, Білій Церкві. Тут громадяни можуть отримати безкоштовний захист у кримінальних справах. Крім того, створено Українську Фундацію Правової Допомоги, яка здатна принести найкращі світові зразки у вітчизняну практику”, сказав Бистрицький.

Віце-президент Спілки адвокатів України Ольга Жуковська зазначила у ході дискусії, що важливим питанням у формуванні системи правової допомоги є контроль якості адвокатських послуг. Крім того, вона підкреслила необхідність існування ефективного механізму вибору захисника громадянами.

Довідково. Закон України “Про безоплатну правову допомогу”, який діє з 9 липня 2011 року, визначає два види правової допомоги, що надається безоплатно. Зокрема: первинна правова допомога – щодо надання правової інформації, консультацій з роз’яснення правових питань щодо складення заяв, скарг та інших документів правового характеру та вторинна правова допомога, яка передбачає захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру. Зараз норми закону чинні лише щодо первинної правової допомоги; щодо вторинної правової допомоги – частина норм вступить в дію з 1 січня 2013 року, частина – з 1 січня 2014 року. В повному обсязі закон набирає чинності з січня 2017 року.

Контакти: Ольга Жмурко, програма “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”, (044) 461 97 09, zhmurko@irf.ua

1 Comment

  1. якщо це від влади, і вона отримала на це якесь фінансування, то фіг дочекаємося. Гроші підуть у тіж кишені, а рівень допомоги буде гірший за рівень судів.

Comments are closed.