Для тих, кому не стало жити краще за Миколою Яновичем

Різдвяний обід з бідними та бездомними
7 січня 2012 року, o 14.00
вул. Волоська 8/5, корпус їдальні НаУКМА

25 грудня 1982 року вперше римська Спільнота Святого Егідія (www.santegidio.org)запросила бідних та бездомних з центрального району міста, Трастевере, на Різдвяний обід. Тоді за столом зібралося 47 гостей, і таким чином, була започаткована дуже красива традиція і для інших Спільнот в усьому світі святкувати Різдво разом зі своїми бідними друзями: з бездомними, хворими на СНІД, людьми з особливими потребами, в’язнями, літніми зі старечих будників, з дітьми-сиротами, з іноземцями. Наприклад, на ювілейний 25-річний Різдвяний обід, за приблизними підрахунками, зібралося понад сто тисяч бідних в 401 місті світу на 5 континентах. А у Різдвяному обіді з бідними 2009 року в Римі взяв участь Папа Римський Бенедикт XVI.
В Києві Різдвяний обід проводиться з 1999 року. На перший Обід прийшло 16 бідних, майже вдвічі менше, ніж було власне волонтерів. На останньому Різдвяному обіді ми приймали близько 230 гостей, а у 2012 році, звичайно, очікуємо ще більше.

Для всіх нас Різдво – це особливе свято, яке ми традиційно звикли святкувати в родинному колі. Але найбільшою несправедливістю було би забути під час Різдва про тих, хто є самотнім і хто не має родини. Тому всіх бідних і бездомних, з якими ми знайомимося протягом року під час роздачі їжі та одягу, ми запрошуємо відсвяткувати Різдво разом. Для цього ми накриваємо стіл, прикрашаємо залу, готуємо подарунки, листівки з вітаннями, одним словом, робимо все, щоб це свято наші друзі з вулиці зустрічали у справжній великій родині за традиційним Різдвяним столом.

З часом ми побачили, що Різдвяний обід – це момент певного преображення, насамперед, преображення для людей бідних і бездомних: вони намагаються прийти святково вбраними і поводяться як поважні гості, з вдячністю і гідністю, відчуваючи довірливу і дружню атмосферу довкола. З іншого боку, Різдвяний обід – це також момент преображення і для нас, людей молодих і забезпечених, адже, як відомо, віддавати завжди набагато приємніше, ніж отримувати. Тому для кожного учасника Обіду це є особливий час безкорисливої уваги і турботи, той унікальний момент, коли зникають усі бар’єри, що відділяють у нашому суспільстві людей багатих від бідних, здорових від хворих, сильних від слабких, старих від молодих, зрештою, «домашніх» від бездомних.

В цей передріздвяний час ми звертаємося до всіх із запрошенням приєднатися до нашої великої родини і допомогти нам зробити так, щоб Різдво 2012 року принесло по-справжньому Радісну звістку для багатьох.

Організаційний комітет: 067 502 85 89 * SantEgidio@ukr.net * facebook

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.