ПАРЕ ухвалила резолюцію про можливі санкції проти України

Mustafa Nayyem (у фейсбуці)

Резолюция ПАСЕ по Украине была принята со всеми предварительными поправками 69 голосами за/ 8 против / 14 воздержались. В том числе: о санкциях против Украины, требовании к Виктору Януковичу освободить Юлию Тимошенко, Юрия Луценко и позволить им принять участие в выборах.

———-
Звіт Моніторингового комітету ПАРЄ по Україні доповнений кількома важливими поправками. Про це повідомляє кореспондент Тижня.
Зокрема, Асамблея підтримала пропозицію депутата від Нідерландів Пітера Озімта додати вимогу щодо Президента України «вивчити всі наявні юридичні можливості, які існують в українському законодавстві, аби звільнити з-під варти та з-за ґрат членів колишнього уряду та надати їм можливість взяти участь у наступних виборах».

Також була підтримала поправка доповідачок ПАРЄ по Україні, яка стосувалася позовів Юлії Тимошенко до Європейського суду з прав людини.

Асамблея висловила сподівання, що Європейський суд з прав людини позачергово розгляне позов колишнього прем’єр-міністра, яка скаржится на порушення 3,5 та 18 статей Європейської Конвенції з прав людини.

Нарешті, поправка, у якій ішлося про можливість санкцій, якщо резолюцію Ради Європи не буде виконано в розумні терміни, також схвалена. Попри те, що термін чітко не визначено, документ віднині міститиме чітко зафіксовану імовірність санкцій проти України.

Тиждень

———

Iryna Gerashchenko (у фейсбуці)
Прийнято найжорсткішу резолюцію ПАРЄ по Украіні. Навіть за часів справи Гонгадзе формулювання були м’якішими. Але, боюся, зараз хор регіональних голосів запричитає про невтручання у внутрішні справи, підлість опозиціі, рекомендаційний, а не обов’язковий характер резолюціі.
———-

Парламентська Асамблея Ради Європи стурбована станом здоров’я ув’язнених колишніх урядовців України.

Про це йдеться в резолюції “Функціонування демократичних інституцій в Україні”, схваленій у четвер на сесії ПАРЄ в Страсбурзі.

За резолюцію проголосували 69 депутатів, проти – 8, утрималися – 14.

Депутати висловили стурбованість погіршенням здоров’я колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та закликали владу дозволити без передумов проведення медичного обстеження і, за необхідності, надання лікування незалежними лікарями не з тюремної служби.

“Асамблея відзначає зі стурбованістю повідомлення, що здоров’я колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього виконуючого обов’язки міністра оборони Валерія Іващенка, які перебувають в попередньому ув’язненні, стрімко погіршується, і що обом потрібне медичне лікування за межами тюремної системи”, – написано в документі.

У зв’язку з чим в резолюції висловлюється заклик звільнити цих осіб в очікуванні суду, щонайменше з гуманітарних причин.

УНІАН