Перебування донецьких дітей на Рожнятівщині

Святкуємо Різдво разом

«Перебування дітей з Донеччини в світлі Віфлеємської зірки»

«Даруйте людям ласку і тепло
І не скупіться на слова ласкаві.
Щоб щирим людям, добре всім було,
Щоб людяність цвіла у кожній справі»

На запрошення районної державної адміністрації в районі протягом Різдвяних свят перебувала делегація дітей загиблих шахтарів з Донецької області. В гості на Рожнятівщину прибуло 20 дітей та двоє керівників. Делегацію донеччан очолила голова Донецької обласної громадської організації «Асоціація родин загиблих шахтарів» Полякова Людмила Іванівна. Дні перебування на Рожнятівщині пролетіли миттєво.

День перший – зустріч в світлі Віфлеємського вогню.

Гостей зустріли працівники служби у справах дітей на залізничному вокзалі в м. Львові. Прибувши в наш район, одразу ж розпочалося знайомство з Рожнятівщиною. Дітей гостинно зустріли в Рожнятівському будинку дитячої та юнацької творчості, де вони мали можливість переглянути виставку творчих робіт вихованців РБДЮТ, на згадку кожна дитина отримала пам’ятні сувеніри /різдвяні дзвіночки, виготовлені з соломки/ . В центральній районній бібліотеці після благословення о.Богдана – сотрудника церкви Покрови святої Богородиці с-ща Рожнятів, наші гості стали учасниками величного дійства передачі Віфлеємського вогню, який рожнятівським пластунам передали пластуни з міста Івано-Франківська. Діти та всі присутні в світлиці бібліотеки одержали Різдвяні свічки, які їм запалили новаки і новачки НСОУ «Пласт» із села Цінева, співаючи мелодійну пісню «Віфлеємського вогню». Цей вогонь через деякий час вже зігрівав своїм теплом домівки родин, які гостинно прийняли донеччан на Різдвяні свята. «Світло Віфлеємської зірки вказало шлях, який привів до зустрічі з Христом подорожуючих мудреців зі Сходу. Символічним є те, що саме це світло, яке випромінює Віфлеємський вогонь миру і добра привів до нас подорожуючих дітей зі Східної України і ми маємо надію і сподівання на те, що саме в цьому світлі Різдвяних свят, колядок і віншувань ви зможете знайти і відкрити для себе справжню віру в Новонародженого Христа і відчути на собі його велику любов» – наголосив о. Володимир Майка – сотрудник церкви св. Вознесіння с-ща Брошнів-Осада – ініціатор передачі священного вогню.

Після вітальних слів заступника голови райдержадміністрації Омеляна Бойчука та заступника голови районної ради Віктора Тріща, волонтери районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (юні таланти села Н-Струтин) – Самійлів Лариса, Коломієць Ірина та Марій Лариса спільно з начальником відділу соціальної роботи РЦСССДМ Оксаною Гаєвською підготували вітальну програму для гостей «Єднаймося разом – святкуємо разом Різдво». Юні віншувальники з районного будинку дитячої та юнацької творчості з дитячою безпосередністю привітали донеччан на рожнятівській землі, побажавши казкових днів у Бойківському краї. А документальний фільм про наш край, дав можливість гостям поринути у бойківський колорит краю, який гостинно відчинив їм двері на Різдвяні свята.

Надалі дітки розмістилися в сім’ї Михайла та Галини Іванишиних з Князівського, Богдана та Любові Дяківих, Галини Самійлів з Нижнього Струтина, о. Володимира та Віри Майків з Брошнів – Осади , Лесі і Віталія Абрамів, Марини та Едуарда Паламарів, Сергія та Тетяни Волошиновичів, Світлани та Ігоря Матуляків, Ірини Бевзун, Петра та Наталії Семотюків, Віктора та Ірини Тріщів з Рожнятова, Євгена і Леонії Грушецьких, Ольги Комар, Віталія та Вікторії Кошутів, Сергія та Мар’яни Депутовичів, Віталія та Віти Креховецьких, Богдана та Наталії Михайлівих, Олега та Наталії Голубовських, Анатолія та Ірини Комарів з Ціневи.

День другий – виїзд в Луги.

06 січня діти мали можливість ознайомитись із чудовими природними ландшафтами району і нарешті побачити гори, вдихнувши на повні груди свіже гірське повітря. Захоплення викликало в них все побачене і почуте в приватній садибі Степана Максиміва. Перше в житті сходження на гору, «особисте» знайомство з ведмедями, дикими кабанами та іншими мешканцями карпатських гір, кам’янисті обриви річки Чечви та колоритні бойківські будиночки для відпочинку – все перехоплювало дух хлопців та дівчат із Донбасу. Особливе захоплення викликала чиста, як роса, вода в річці Чечва. Милували око дітей смерекові дерева, пейзажі навколо Лугів, Ілемні, Спаса. Попередньо загадавши карпатського снігу, вже сьогодні діти раділи побаченому снігу на вершинах Горган, навіть не здогадуючись, що вже завтра ліпитимуть з нього кульки! У Спаському лісництві гості ознайомилися з цікавинками бойківської світлиці та куточком дикої природи.
Надвечір’я Різдва Христового діти зустріли в сім’ях, беручи участь в приготуванні Святвечірніх страв, не приховуючи подиву, що пісними стравами можна так багато та щедро прикрасити святковий стіл (найбільше вражень у дітей залишилось від приготування куті та куштування вареників «з сюрпризом»). Більшість дітей побували на святвечірній молитві в церкві, а потім за святковим столом, вчились колядувати та віншувати. В кожній сім’ї було по – різному, але одне можна стверджувати точно – все, що діти побачили і почули, було для них вперше і викликало багато емоцій і здивувань.

День третій – ми колядуємо.

День Різдва Христового, 07 січня, розпочався традиційним родинним походом на Службу Божу. «Різдву Твоєму, Господи Боже, поклоняємось!» – звучало неодноразово в кожному з храмів. Разом із бойківськими сім’ями раділи Різдву Христовому і дітлахи з Донеччини, весело вітаючи один одного «Христос народився! Славімо його!» . По службі, діти пішли колядувати до родичів, хрещених, друзів, просто від хати до хати разом із своїми однолітками, з якими вже встигли подружитися. В оселях рожнятівців, князівчан, цінівчан, нижньострутинців поряд із традиційними бойківськими віншуваннями радісно звучало привітання: «А я колядник з Донецького краю, з Різдвом Христовим Вас щиро вітаю, народження Спасителя з Вами прославляю!».

В Рожнятівській церкві Покрови Святої Богородиці отець – декан Володимир Тарас, звертаючись до присутніх в церкві гостей, промовив чудові напутні слова, благословляючи дітей на добрі справи, щасливий наступний рік. А ще побажав добра, миру, спокою і єднання. Відрадно, що батьки та діти із сімей, де перебували наші гості, зробили все для того, щоб донецька малеча поринула у вир святкового дійства Різдвяних свят. П’ять хлопчаків стали повноправними учасниками вертепів. Наступного дня кожен із колядників наперебій ділився своїми враженнями, а особливо, тішилися заколядованими сумами грошей.

День четвертий – екскурсія до Осмолоди.

Знайомство з Рожнятівщиною продовжилося в краєзнавчому музею села Цінева. Надалі, по дорозі до Осмолоди, діти спостерігали за новобудовами наших сіл, знайомилися з історією сіл, архітектурними пам’ятками та видатними вихідцями нашого району.
Донеччани ознайомилися із організацією роботи Осмолодської сільської ради, де їх радо вітав голова Мирослав Стоцький та його працівники. Незабутні враження залишились у дітей від екскурсії на форельне господарство, здивувала своєю неповторністю церква, ікони з фресок та апартаменти на дачі ім. А. Шептицького (а можливість подзвонити в церковні дзвони наблизила дітей до духовно-сокровенного). Приємно вразило нас захоплення дітей силою, чистотою і могутністю бурхливої річки Лімниці. До речі, як і 06 січня, навіть незначне сходження на гору викликало у дітей бурю емоцій. А найбільший екстрім всі дітлахи отримали, перебуваючи на базі відпочинкового комплексу «Вільні вітри». Адже майже всі вони пройшли нижню частину траси в «Альпін-парку». Тут діти проявили свою силу, спритність, волю та наполегливість до проходження траси. Безмежно раділи снігу, адже вже з самого ранку 08 січня гірські населені пункти були засніжені. Пробіжки по снігу, гра в сніжки, споглядання природи, гір, річки, потічків – все це було для них цікавим і вражаючим. Незабутньою залишиться зустріч і з учнями, педагогічним колективом Перегінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №2 та творчим колективом із Перегінського народного дому «Різдвяні зорі». Гості з Донецька знову поринули в атмосферу Різдвяного святкового дійства. Ансамбль дарував гостям більше десяти різдвяних колядок. Яскравими були костюми учнівського дитячого вертепу Перегінської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, як і сам виступ представленого святкового дійства «Радійте люди, Христос народився!».

Стомленими, щасливими , радісними поверталися пізно ввечері дітлахи в сім’ї. Не переставали дзвонити телефони супроводжуючих дітей. Дзвонили із сімей, в яких поселені діти. І подумки приходилось нам констатувати, що наші мами переживали за дітей з Донецька, як за своїх рідних. Цього дня ще однією приємністю стало те, що нас в райцентрі зустрів густий, лапатий , ніжний і білий сніг. Таким же був у дітей і настрій.

День п’ятий – прощання.

В останній день перебування на Рожнятівщині, діти із Донеччини перед приміщенням райдержадміністрації прощалися із родинами, в яких вони проживали. Велася щира розмова, діти ділилися враженнями, переживаннями. Як у дітей, так і у дорослих з очей котилися сльози. В залі засідань райдержадміністрації з гостями з Донеччини, сім’ями, які приймали дітей зустрілися голова райдержадміністрації Микола Філіпович, заступник голови райдержадміністрації Омелян Бойчук, заступник голови районної ради Віктор Тріщ, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Марина Паламар, начальник служби у справах дітей Богдан Абрам для обміну враженнями від перебування в нашому краї.
Лейтмотивом дитячих захоплень була думка, що вони побували ніби в Різдвяній казці. Донецькі дітлахи щиросердечно дякували своїм одноліткам і сім’ям, в яких вони проживали, запрошували відвідати і їх Донецький край. Домовились зустрітись на одному із матчів чемпіонату Європи по футболу на сучасному стадіоні «Донбас-арени». Від голів райдержадміністрації та районної ради кожен із гостей отримали на згадку про перебування на теренах нашого району пам’ятні буклети, диски про Рожнятівщину та ювілейні календарі.

На завершення, гості ознайомилися з процесом виготовлення дзеркал, оглянули виставковий зал фірми «Дзеркало», відвідали музей «Бойківщина», в якому придбали для себе багато сувенірів на заколядовані на Рожнятівщині кошти.
В селищі Брошнів-Осади відбулася творча зустріч із учнями Брошнівської школи мистецтв ім. В. Івасюка «Україна в нас одна», які продемонстрували високу виконавську майстерність.

Фінальною крапкою перебування в районі гостей з Донецької області, було відвідування Брошнів-Осадського храму св. Вознесіння, де діти отримали благословення отця Володимира Майки на щасливе повернення до рідних домівок та опіку Матері Божої в подальшому житті. Подарувавши кожній дитині пам’ятний буклет «Лист Ісуса для тебе», о. Володимир висловив надію на те, що крім друзів, з якими вони зустрілись і подружились тут на нашій бойківській землі, вони відкрили свої серця для єдиного справжнього і вірного друга – Ісуса Христа і будуть підтримувати з Ним постійний зв’язок в хвилини радості і смутку.

ОРГАНІЗАТОРИ ТА БЛАГОДІЙНИКИ

До організації прийому, розміщення та проведення групових заходів, перевезення дітей та вирішення інших організаційних питань перебування дітей з Донеччини долучились: голова райдержадміністрації Микола Філіпович, заступник голови райдержадміністрації Омелян Бойчук, голова районної ради Анатолій Дирів, заступник голови районної ради Віктор Тріщ, декан Рожнятівського деканату УГКЦ Володимир Тарас, сотрудник Брошнів-Осадської церкви св. Вознесіння о. Володимир Майка, селищний голова селища Брошнів-Осади Іван Шикеринець та сільський голова села Осмолода Мирослав Стоцький, начальник управління економіки Віра Сологуб, головний спеціаліст служби у справах дітей Сергій Фединяк, завідувач сектору інфраструктури та житло-комунального господарства Михайло Марків, начальник відділу соціальної роботи РЦСССДМ Оксана Гаєвська, начальник відділу освіти Остап Слабінога, водій відділу освіти Ярослав Бігун, директор Цінівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ірина Тринчук, керівник НСОУ «Пласт» Цінівської ЗОШ І-ІІІ ст. Наталія Михайлів, директор Перегінської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Михайло Попівняк, педагогічні колективи та діти Цінівської ЗОШ І-ІІІ ст., Перегінської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, директор районного будинку дитячої та юнацької творчості Любов Стрижак, педагогічні працівники та вихованці РБДЮТ, начальник відділу туризму та культури Ярослав Тринчук, директор районної бібліотечної системи Марія Рибчак та працівники районної бібліотеки, директор Брошнівської школи мистецтв Катерина Тринчук, педагоги та учні Брошнівської школи мистецтв, звукооператор Борис Янківський, фольклорний колектив «Різдвяні зорі» та працівники Перегінського народного дому, директори Брошівського та Осмолодського держлісгоспів Ігор Коляджин та Олексій Фрик, лісничий Спаського лісництва Микола Дичкевич, начальник ВАТ «Калуське АТП» Іван Стасюк, водії райдержадміністрації та районної ради Віталій Дідоха та Роман Римарчук, виконавчий директор відпочинкового комплексу «Вільні вітри» Петро Рудий та його працівники.

Слова найщирішої подяки за проявлене розуміння, людяність, доброзичливість і підтримку висловлюємо нашим благодійникам: Анатолію Диріву, Омеляну Бойчуку, Юрію Країлу, Богдану Бачкуру, Михайлу Боринцю, Тарасу Сопелю, Василю Тринчуку, Роману Мельнику, Миколі Качуру, Віталію Абраму, Володимиру Андрусіву, Михайлу Стасюку.
Найвагоміший благодійний внесок для організації прийому дітей здійснив депутат обласної ради, директор приватного підприємства «Сивуля» Михайло Мердух.
Вирішення всіх організаційних питань на період перебування дітей із Донеччини здійснювали начальник служби у справах дітей Богдан Абрам та начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Марина Паламар.
І все ж таки, на думку організаторів перебування донецьких дітей на теренах нашого району, слова найщирішої вдячності необхідно висловити сім’ям наших земляків, які гостинно прийняли дітей в свої домівки, створивши їм сімейний затишок, віддавши свою любов, турботу, опіку, як для своїх рідних дітей. Нехай Господь Бог віддячить всім Вам сторицею за проявлені християнські чесноти.
Богдан АБРАМ, Марина ПАЛАМАР, Людмила ПОЛЯКОВА, Наталія МИХАЙЛІВ

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.