Противники закону про вищу освіти штурмували приміщення комітетів, де проходила погоджувальна рада фракцій

Активісти Громадянського руху “Відсіч”, Фундації регіональних ініціатив і Незалежної профспілки “Пряма дія” ледь не взяли штурмом приміщення комітетів, де проходила погоджувальна рада фракцій. Вони протестували проти розробленого Дмитром Табачником і його міністерством законопроекту “Про вищу освіту”, внесення якого на сесію мало розглядатися сьогодні на погоджувальній раді.

Студенти принесли святкову прикрашену коробку й заявили, що вертають народним депутатам їхній подарунок – законопроект про вищу освіту та зроблену з новорічної піротехники бомбу, яка символізувала суть міністерського законопроекту, закладену під вищу освіту.

Спочатку акція протесту проходила як завжди, а потім студенти вирішили занести подарунок депутатам і попросити, аби їх представників пустили на погоджувальну раду. Оскільки їх почали випихати з приміщення комітетів, а у вузькому проході заднім лавам не було видно, що відбувається, то після криків дівчат, яких грубо придавили охоронців все переросло у стихійний штурм. Зусиллями охорони Верховної Ради та міліції, яка прорвалася з вулиці їй на допомогу, студентів вдалося взяти в лещата, але вони навіть сидячи й лежачи на підлозі продовжували скандувати гасла й вимагати до себе представників депутатського корпусу. В цей час міліція по одному витягала їх за руки й за ноги з приміщення, зламавши обидва мегафони. Однак витіснити студентів з приміщення комітетів вдалося тільки тоді, коли до них вийшов головний лобіст законопроекту голова Комітету з освіти та науки Максим Луцький (рештки, які залишалися всередині, самі вийшли на вулицю, аби висловити йому свої вимоги).

Отак звичайна буденна акція несподівано для всіх її учасників перетворилась на яскраву подію ( і самі учасники, і міліціонери по закінченні дивувалися, як воно так вийшло). А можна ж було б обійтись і без цього, якби до протестувальників, які зібралися під комітетами за півгодини до початку роботи погоджувальної ради, вийшли народні обранці, аби вислухати, що хоче народ. А народ вимагав відкликати законопроект Табачника, як і попередній, і більше не вертатись до нього, бо всі вже давно пересвідчились – Міністерство не в змозі підготувати законопроекту, який би влаштовував студентів, а тому реформування освіти слід доручити більш фаховим людям.