Сьогодні влада здає «іспит». Тільки чомусь за ним не спостерігають.

Сьогодні у Броварському районі Київської області, в селі Погреби відбувається голосування на проміжних виборах депутата районної ради. Других вже проміжних виборах, бо результати попередніх, що відбулися 23 жовтня скасували за надуманими причинами. (Хоча насправді – тому, що неочікувано переміг дуже незручний для влади кандидат – висуванець «Батьківщини».) Мабуть найдетальніше хід процесу висвітлений в ЖЖ ”Сотника”:
http://sotnyk.livejournal.com/344740.html
http://sotnyk.livejournal.com/345095.html
та ін.

Всі оцінюють сьогоднішнє голосування як символічне. Як репетицію перед парламентськими виборами. Партії регіонів дуже треба показати свою перемогу. А після провалу 23 жовтня справа напевно знаходиться на контролі у дуже високих кабінетах. Тому дуже популярним є гасло, що сьогодні в Погребах відбувають не вибори депутата райради від села, а вибори голови райдержадміністрації. Якщо він не зуміє запевнити перемогу кандидата від ПР (сконцентрувавши всю потугу РДА в одному селі), то в кріслі йому навряд чи всидіти.

За цим разом партія регіонів висунула своїм кандидатом директора школи, тобто дуже відому в селі людину (навіть тільки за посадою). Зробила йому надзвичайну рекламу. Заклеїли і закидали все село агітками. Пустили в село додатковий автобус, якого не вдавалося добитися понад рік (пустили від імені свого кандидата, очевино, який «діє», коли інші ще тільки обіцяють). Кандидат особисто вручав жителям села земельні акти, і на цих зборах сільський голова хвалив кандидата від ПР і закликав голосувати за нього. Адмінресурс включений на повну потужність. І таке інше. (Інше ще також є!)

Але, не дивлячиь на це, регіонали дуже невпевнені в результаті. Про це промовисто говорять дії влади. Наприклад повністю переформатований склад дільничної виборчої комісії. Причому все зроблено в останній момент.

У селі традиційно виборами (всілякими: від президентських до місцевих) займалось досить обмежено коло осіб (хоча й з дуже різними політичними вподобаннями). Правлячі партії і виборчі закони змінювались, відповідно ці люди (з постійними, але невеликими ротаціями) попадали в комісію за різними механізмами від різних суб’єктів подання. Але скандалів ніколи не було. Вибори завжди проводились, не зривались. Результат завжди встановлювався чіткий і ніхто його не оскаржував, всі розуміли, що результат – справжній. За вийнятком останнього разу – 23 жовтня 2011 року, коли претензії висунуті абсурдні.
Після скандалу багато хто з досвідчених людей відмовлявся йти в комісію. Але частина таки погодилась (перш за все за прямими проханнями кандидатів у депутати). Цих людей повключали, і вони виконали велику частину підготовчої роботи. Але за пару днів до виборів – повиключали. Викорстовуючи різні юридичні викрутаси або, знову ж таки, – надумані претензії. Замість них повключали людей, які ніколи не були на виборах навіть спостерігачами.
Питається – чому?

Якщо люди, які неодноразово встановлювали правдивий результат, керівництво не влаштовують, значить воно, напевно, хоче мати можливість встановити інший результат? Хіба ні? Інакше навіщо ж робити такі потуги? Ото і сформували комісію з, як вони думають, слухняних людей. Тобто тих, які не будуть задавати зайвих питань, а робитимуть, що їм скажуть. Дуже багато в комісії працівників школи (тобто безпосередніх підлеглих кандидата від ПР).

Але навіть в таких умовах начальство не допустило до участі у виборах висуванця від «Батьківщини». Його реєстрація була скасована о 6-й вечора в суботу (щоб не було часу на оскарження).

І навіть більше! Навіть в таких умовах – далеко не факт, що висуванець ПР переможе. Протестні настрої в селі сильні, а в бюлетені є ще один мешканець села – висуванець Української народної партії. Теж достатньо відомий. У 2002 році він вже обирався до райради в Погребах, а на чергових виборах у 2010 році був третім з семи учасників з результатом біля 15%.

Всі це розуміють. У всіх очікування недобрі. Настрій на дільниці гнітючий. Дільниця заповнена начальством з райдержадміністрації. «Самі» голова РДА – на дільниці. Тиснуть своєю присутністю. Міліції під дільницею – небачена раніше кількість. Машина МНС з екіпажем – тут. (Ніколи раніше не було!) Ходять якісь дивні люди в чорній формі з погонами (офіцерськими! є майор наприклад) – може СБУ’шники, мо ще хтось – невідомо.

А от що дивно – преси практично немає. А міг би бути дуже цікавий сюжет. І це ж – практично в Києві. Від дільниці до масиву «Троєщина» – 5 кілометрів.