Україна має розпочати нове розслідування смерті студента, який перебував під вартою

УКРАЇНА ПОВИННА РОЗПОЧАТИ НОВЕ РОЗСЛІДУВАННЯ СМЕРТІ СТУДЕНТА, ЯКИЙ ПЕРЕБУВАВ ПІД ВАРТОЮ

AMNESTY INTERNATIONAL
ПРЕС-РЕЛІЗ

6 січня 2012 року

Українська влада має ініціювати нове розслідування смерті студента, який перебував під вартою, заявила Amnesty International після того, як обидва співробітники міліції, які підозрювалися у спричиненні смерті цього студента, були звільненні 5 січня після судового засідання у Києві.
Обох міліціонерів було звинувачено лише у незначній недбалості за смерть 19-річного Ігоря Індило. Один з них, Сергій Приходько, був засуджений до 5 років позбавлення волі умовно, а другий, Сергій Коваленко, взагалі був амністований судом.

Ігор Інділо помер у травні 2010 року від перелому черепу та внутрішньої кровотечі після того, як його затримали та допитували двоє співробітників міліції у Києві. Його родина підозрює Сергія Приходька у нанесенні фатальних ударів, які і спричинили смерть хлопця.
«Засудження двох міліціонерів за незначну недбалість, коли є вагомі докази вважати, що саме їх дії призвели до смерті Ігоря Інділа, є вираженням шокуючої зневаги до життя людини», – заявив Джон Дальхузен, заступник директора програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії.
«Українська влада має провести ретельне розслідування та висунути звинувачення проти двох чоловіків. Це дозволить суду визначити, чи мають міліціонери нести відповідальність за смерть Ігоря, зважаючи на їх дії чи бездіяльність». «І якщо так, то їм має бути винесений відповідний вирок».

Після оголошення вироку студенти вийшли на вулиці в знак протесту проти порушення закону міліцією та небажання української влади боротися з цим.
У жовтні Президент України Віктор Янукович закликав Генерального Прокурора особисто переглянути дану справу після її широкого висвітлення у ЗМІ.
Генеральний Прокурор публічно розкритикував роботу прокуратури у даній справі, проте не втрутився, щоб забезпечити, що міліціонери понесуть покарання за відповідними звинуваченнями.

«Цей випадок став лакмусовим папірцем на здатність української судової системи серйозно розслідувати заяви про зловживання міліції. Її нездатність зробити це свідчить про необхідність системних реформ», –сказав Джон  Дальхузен.

Ігор Індило був затриманий 16 травня 2010 року після суперечки з охоронцем гуртожитку, де він жив, через те, що не мав посвідчення особи. Він відзначав переддень свого 20-річчя.

Міліція каже, що він був п’яним і агресивним, коли його затримували, хоча охоронець у своїх свідченнях заперечував це.

Сергій Приходьмо, який не перебував при виконанні обов’язків,  затримав Ігоря Індиго приблизно о 8:15 вечора, і доставив його та його друга до Шевченківського райвідділу міліції, де Ігоря допитували Приходько та інший міліціонер, Сергій Коваленко, у присутності друга.

Через кілька хвилин була викликана швидка допомога до приміщення, де відбувався допит, оскільки Ігор Індиго втратив свідомість, проте його не оглянули належним чином.

Записи камер відеоспостереження показують, що о 9:49 вечора Сергій Приходько перетягнув Ігоря Індиго до камери і залишив його на підлозі, а бригада швидкої допомоги поїхала.

Кадри показують, що стан студента погіршувався протягом ночі, він хитався і падав в тюремній камері, поки не перестав рухатися близько 3 ранку.

Міліція залишила його без нагляду в камері, поки вони не виявили його тіло о 4:51 ранку. Співробітники стверджують, що вони перевірили його пульс і дихання, і що він був ще живий, але записи камер відео спостереження показують, що міліціонер просто знайшов тіло, перетягнув його, а потім пхнув ногою.

Наступного ранку батькам Ігоря Індила сказали, що той задихнувся, але коли вони побачили його тіло, то помітили численні побої. Розтин також виявили кров у животі, яка може з’явитися внаслідок удару в живіт.

Згодом міліція стверджувала, що Ігор Індиго загинув в результаті падіння з лавки висотою 50 см у камері, тому що він був п’яний. Індило не виглядав п’яним на записі камер відеоспостереження під час його входу до відділу міліції.

Сергій Приходько був обвинувачений в «перевищені службових повноважень, що супроводжувалося діями, що ображають особисту гідність потерпілого» за те, що тягав Індила по підлозі.

Сергій Коваленко був звинувачений в «службовій недбалості без тяжких наслідків», що дозволяє Сергію Приходько і надалі вчиняти такі дії.