Український центр Міжнародного ПЕН-клубу: Заява з приводу політичних переслідувань письменника Юрія Винничука

За повідомленням засобів масової інформації, 23 січня цього року до львівського письменника Юрія Винничука додому прийшли міліціонери і зажадали письмових пояснень з приводу його вірша, прочитаного кілька місяців тому в Києві на фестивалі «Ніч еротичної поезії». Підставою до таких дій, за словами міліціонерів, стала скарга депутата Верховної Ради від Комуністичної партії України Леоніда Грача до прокуратури, – про те, що згаданий вірш є начебто порнографічним твором, а також містить у собі заклики до насильницького повалення наявної влади.

Письменник відкидає ці звинувачення як цілковито безглузді і вважає втручання політиків, прокурорів і держчиновників із так званої «Національної комісії захисту суспільної моралі» в суто літературні справи абсолютно протизаконним.

Український ПЕН-центр поділяє позицію письменника щодо протиправних дій державних органів і звертає увагу української та міжнародної громадськості на небезпечну тенденцію відновлення політичної цензури в Україні та дедалі численніші приклади тиску з боку міліції, прокуратури та служби безпеки на письменників, журналістів, науковців і громадських активістів. В останні два роки, за президентства Віктора Януковича, ця тенденція, на жаль, набула системного характеру.

Український ПЕН-центр закликає органи влади припинити політичні переслідування в Україні, обмеження свободи слова та втручання в літературно-мистецьку діяльність. Закликаємо українських письменників і митців, а також закордонних колеґ приєднатися до нашого протесту.

Віце-президенти Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу

Андрій Курков, Микола Рябчук

25 січня 2012 р.