Зоозахисники: влада Славутича закриває єдиний в місті притулок для тварин?

Міська влада Славутича «навішує» на зоозахисних активістів власні фінансові проблеми та перешкоджає благочинній діяльності. Ціною може стати життя тварин.

З 2007 р. у м. Славутичі (Київська область) діє зоозахисна благодійна організація «ЗОВ» (забери, обігрій, виховай). З цього ж року рішенням міської Ради зоозахисники отримали в оренду ділянку в зоні тепличного господарства для майданчика для утримання тварин. Загальна його площа невелика – 10 х 130 м. Статусу притулку майданчик не отримав, але в майбутньому він може і повинен ним стати.

Майданчик перебуває на балансі Комунального підприємства «Житлово-комунальний центр» (КП ЖКЦ), договір щодо виконання робіт КП уклало з ПП Халіков Б.Б. (його дружина – активістка БО «ЗОВ»).
Вже три роки члени «ЗОВ» перетримують там собак. Потім вони віддають їх новим господарям або частково відпускають у місто після стерилізації (кастрації). Зоозахисники досі просять міськраду створити повноцінний притулок для тварин. Вони пропонують, якщо у міста є кошти, перенести майданчик для собак трохи далі, а нинішній майданчик обладнати для утримання та стерилізації котів.

Вже 2 роки організація надсилає листи до міської влади з проханням прийняти нові «Правила утримання тварин у місті» і «Програму регулювання чисельності тварин у місті». Правила прийняли, але без жодної поправки зоозахисників. Однак Програма досі не прийнята владою Славутича.

Волонтери організації працювали кожного дня на майданчику, не тільки контролюючи роботу ПП Халіков Б.Б., але й допомагаючи утримувати тварин. На даний момент у притулку мешкає 37 собак.
З 1 січня 2012 р. зоозахисники стикнулися з тим, що влада міста почала перешкоджати їхній благочинній діяльності. Говорить голова правління «ЗОВ» Ольга Лобцова:
«Наприкінці 2011 р. при закритті актів щодо робіт у КП ЖКЦ не було зауважень до ПП Халіков. Однак при перевірці КРУ до ЖКЦ з’явилися зауваження на суму 44, 5 тисячі гривень. Ці фінансові «неув’язки» ЖКЦ вирішило «витрусити» з … Халікова, запропонувавши йому підписати сумнівні акти. Наприклад, що Халіков зробив 10 будок, за які, насправді, заплатили 2000 грн ми з чоловіком. Тобто ці будки повинні бути поставлені на баланс ЖКЦ. Потім, від Халікова вимагають підтвердити, що він нібито зробив ремонт кліток, а ЖКЦ його прийняло. Насправді ми з чоловіком знову-таки вклали в цей ремонт свої гроші (1130 грн). Але я не можу ці суми підтвердити, оскільки у мене немає накладних за матеріалами і немає актів виконаних робіт.
І навіть якщо ми все перераховане поставимо на баланс, вийде, що ПП Халіков буде ще винен «кругленьку» суму КП ЖКЦ. Тобто комунальники вимагають від підприємця підтвердити, що 2,5 року він працював за «спасибі» і ще мусить платити!

За те, що Халіков не погодився ці незаконні акти підписати, проти нього застосували «репресії». За вилов йому підписали акти за роботу по 50%, а не по 100%. Гроші за грудень 2011 р. на утримання тварин та з серпня по грудень 2011 р. за відлов тварин ПП Халіков так і не виплати. Статус ПП йому не надали з 01.01.2012 року. Від зоозахисників – фактичних ініціаторів створення притулку – комунальники «відмахнулися» і просто сказали, що «хтось прийде і погодує собак». Але ж потрібно і вигуляти, і пролікувати, і дивитися за ними! Ми просто боїмося, що собак або вб’ють, або кудись вивезуть і викинуть».

З 1 по 10 січня 2012 року О. Лобцова годувала тварин за свій рахунок. З 11 січня активісти «ЗОВ» знайшли ще одного власника ПП – Фомічова Ю.К., який є депутатом міської Ради. Він погодився взяти на себе обов’язки свого попередника, але роботу активісти будуть робити самі, як раніше. Він же буде давати гроші на їжу та медикаменти, візьме на роботу 2 осіб – ветеринара та одну прибиральницю. Проблема, однак, в тому, що однієї робітниці мало.
Конфліктна ситуація триває вже 12 днів. Тварини позбавлені офіційної бюджетної підтримки, під питанням саме існування потенційного притулку для тварин.

Зоозахисники Славутича звертаються до громадськості з проханням висвітлити скандальну ситуацію та допомогти у продовженні діяльності ГО «ЗОВ» на майданчику для перетримки тварин.
Для контактів: благодійна організація «ЗОВ», телефони: (моб.) 066-548-33-28, (дом., м. Славутич) (04579) 2-41-64; 2 -50-48.