Експерти вимагають розсекретити газовий баланс України

Група провідних економічних експертів звернулися до Кабміну та РНБОУ з листами, в яких вимагають невідкладно оприлюднити газовий баланс України. Також направлено лист до Комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки з вимогою провести комітетські слухання щодо проблеми нецільового використання газу внутрішнього видобутку в Україні.

Під зверненням поставили підписи дійсний член Української нафтогазової академії Іван Діяк, екс-голова Держкомпідприємництва України Олександра Кужель, експерт з питань ПЕК Андрій Старостін, експерт з питань приватизації та оцінки матеріальних активів Володимир Ларцев, координатор проекту «Наші гроші» Олекса Шалайський, експерт з економічних питань Ігор Луценко та ще низка фахівців.
Копії документів надійшли до прес-служби Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності.

Вказується, що причиною цих звернень стали «численні повідомлення в ЗМІ, які свідчать про очевидні службові зловживання з боку керівництва державних газовидобувних компаній та систематичне порушення ними вимог ст.10 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», якою встановлено, що весь газ внутрішнього видобутку має йти на формування резервів для забезпечення потреб населення і продаватися такими підприємствами щомісяця НАК «Нафтогаз України» по цінах, які встановлюються державою».

«Так, ПАТ «Укрнафта», кілька років поспіль відмовляється продавати газ НАК «Нафтогаз України», зокрема, весь обсяг газу, який був видобутий компанією в Україні у 2011 році – 1 657,2 млрд. куб. – керівництво «Укрнафти», суттєво перевищивши свої службові повноваження, реалізувало ВАТ «Дніпроазот», чим нанесло суттєвої шкоди енергетичній та економічній безпеці держави», – зазначається в документах.

«Тоді як уряд, посилаючись на підвищення цін «Газпромом», вимоги МВФ та інші зовнішні несприятливі фактори готує чергове підняття тарифів на комунальні послуги, український газ, що видобувається компанією, понад 50% якої належить державі, допомагає кільком олігархам збільшувати свої мільярдні статки», – підкреслюють автори звернень.

Експерти наголосили на неприпустимості приховування від суспільства інформації, від якої безпосередньо залежить національна безпека держави та добробут її громадян.

Прес-служба Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.