Херсонська мерія за звичкою наплювала на українське законодавство

Херсонська влада зробила новий крок  у своїх впертих намаганнях “впихнути нєвпіхуємоє”. Йдеться про сумнозвісний ТЦ “Суворовський”.

Та, цього разу, – про пов’язанний із його будівництвом скандал – знесення пам’ятного знаку.

Півроку тому керівник прес-служби мерії Херсона Тетяна Сазонова повідомила: “Пам’ятний знак – це збірно-розбірна конструкція з гранітних блоків. Під час будівельних робіт вона могла пошкодитися, тому і було рішення тимчасово її демонтувати. Зараз пам’ятний знак перенесено у безпечне місце”. За її словами, коли будівництво закінчиться, стелу повернуть на ту ж площу.

І навіть ще два місяці тому міський голова стверджував наступне:

Але не так сталося, як гадалося. “Нєвпіхуємоє” давно вже залишило від колишньої площі лише згадку. Але ж обіцянки повернути стелу виконувати треба. І тут починаються нові маневри.

Наведений вище ролик вже кудись зник з наближеного до міського голови сайту, залишивши по собі лище текст, що Сальдо спростував брудні чутки.

Коли розгорталося будівництво, грамадськість звертала увагу на знищення зеленої зони. Тепер, аби виконати колишню обіцянку начебто нічого іншого не вдіяти, як знищити ще шматок зеленої зони – у прилеглому парку. І начебто таке розташування пам’ятного знаку вже погодили ветерани.

Та міська влада пішла ще далі – розмістила на сайті херсонської міськради опитування щодо можливих варіантів того пам’ятного знаку, який зараз начебто надійно зберігається за відповідною угодою:

І тут вчергове доводиться констатувати, що херсонська мерія не товаришує ані з законодавством, ані з головою, ані з власним сумлінням.

Взагалі-то, в Україні є такий собі Указ Президента Питання щодо використання державних символів України | від 09.02.2001 № 79/2001, в якому сказано:

“забезпечити під час реконструкції будівель та споруд ліквідацію зображень державних символів колишнього СРСР та радянських республік, гасел КПРС, за винятком випадків, коли зазначені зображення містяться на будівлях та спорудах, включених до переліків пам’яток історії та культури”

І виявляється, що та стелла, яку зараз “відповідально зберігають” і на збереження якої вчергове посилається свіжа новина все тої самої міськради,  на відміну від новоспроектованої, не містила ані жодного радянського символу:

До того ж, звідки взагалі взялася ідея проектувати якісь нові варіанти пам’ятного знаку – залишається великою загадкою.

Тобто, завіряння, що стела буде повернута у тому самому вигляді на те саме місце були мильною булькою. Наразі міська влада планує встановити щось інше і в іншому місі під виглядом виконання власних зобов’язань.
А положення Указу Президента розуміє із точністю до навпаки – замість демонтування радянської символіки, вона демонтує об’єкти, що такої символіки не містять і на заміну ним встановлює як раз те, що мала б прибирати.

Хоча, щодо символіки, є припущення, що три зірки означають зовсім не радянські символи, а нагадують про славетні традиції виробництва коньяків на Херсонщині. Тоді вже треба бути послідовними, і розмістити на пам’ятному знаку принаймні п’ять, а  краще – сім зірочок.

А є й інще припущення. Оскільки назва забудовника Оскар, то оті зірки – то натяк на традиції Голлівуду.

Втім, якими б не були ті припущення, але те, що чиновники нахабно брехали про наміри повернути пам’ятний знак у тому самому вигляді на те саме місце, є доведеним фактом.

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.

2 Comments

  1. Де тут порушення законодавства? Зірка – просто п’ятикутна зірка – обов’язково символ СРСР?
    Міська рада разом із комерційною структурою діло роблять, на відміну від вас, довбанутих (інакше й не скажеш) журналюг. Не знайшли нічого негативного в діях виконкому – написали порожню маячню із крикущим заголовком, по суті – брехливим.
    Якби я це написав – вже б повісився. Не ганьбіть сайт. Майте совість, глузд, та мізки. А, як не має – то не пишіть. Бо просто смішно. Й сумно. На жаль.

  2. Зірка – просто п’ятикутна зірка – звісно, не обов”язково символ СРСР.
    Навіть у випадку коли вона є пам”ятним знаком на честь Героїв Сталінграду.
    В тексті ж написано – саме у цьому конкретному випадку вона цілком може бути символом коньяку або Голлівуду.
    А Ви як думаєте – символом чого вона може бути в даному конкретному випадку?

Comments are closed.