Куди, цього разу, поїдуть українські заробітчани?

Тогорічна Зима здивувала своєю непослідовністю. Якщо на початку січня, люди мало не просили трохи снігу і морозу, то вже через два тижні Україну накрив, і сніг, і мороз. Як і раніше, велика кількість українських громадян оплачувала комунальні послуги, в тому числі і за тепло в своїх домівках, тими грошима, які, або заробили за кордоном, або, родичі, трудові мігранти, надіслали різними шляхами.  

        З настанням весни, зимові проблеми поступово відходять, натомість з’являются інші. Як «старі» так і «нові» заробітчани, починають пакувати валізи, підраховувати кошти на дорогу, хто ще не визначився, шукає країну куди їхатиме.

        Поговорюють у засобах масової інформації і за безконтактним зв’язком, – «одна баба сказала…», що перетинати кордони інших країн почнуть українці, переважно до: Польщі, Італії, Іспанії, Португалії, хтось до США чи Канади, і звичайно, найбільшу країну заробітків – Російську Федерацію.

        За останніми повідомленнями польських ЗМІ, у Європейському Союзі, саме Польща, минулого року, мала найбільший ріст валового внутрішнього продукту (ВВП), а це означає, що у Польщі, появилося значно більше робочих місць. Як правило, українці їздять до даної країни переважно на сезонні роботи, але на сьогодні, у Польщі затребувані і фахівці з різних спеціальностей, таких як, – зварювальники, будівничих професій, слюсарі, ремонтники та інші. Роботу у Польщі можуть знайти і люди з вищою освітою, зокрема лікарі. Нещодавно, посол Польщі в Україні пан Генріх Літвін, на одному із українських телеканалів, заявив, що в його країні, готується зміна законодавства стосовно надання віз, вони мають стати безкоштовними. Тож, очевидно, що до наших сусідів поляків, цього року, поїде на роботу значно більше українців аніж минулого.

        У Росії працює українських громадян найбільше з різних причин, головною, мабуть, буде та, що, не потрібно для в’їзду робочої візи і інших проблемних документів. Українці традиційно їздять до Москви, Санкт-Петербурга і околиць на будівельні роботи, але, на сьогодні, в Російській Федерації, за інформацією російських ЗМІ, потрібні і спеціалісти з видобування нафти і газу, а також фахівці, які можуть працювати в важких кліматичних умовах. Таку роботу можна знайти, як кажуть, за Уралом.

        В Італії недавно змінилася влада, керувати країною взявся, так званий – технічний Уряд. А це означає, що, так як і інші подібні уряди, робитимуть щось на зразок – «шокової терапії». Такі уряди, здебільшого, не беруть позик щоб не заходити в борги, а намагаються економити, збільшувати податки, зменшувати зарплати, резервувати робочі місця, вести дискримінаційну політику стосовно мігрантів. Італійські ЗМІ опубліковували інформацію, про буцімто, виселення великої кількості мігрантів з Італії, або, те, що мігранти платитимуть податок за приватні будинки, житло тощо. Навряд чи подібні заяви зупинять українських заробітчан, особливо тих, хто працює в Італії уже багато років і знається на тамтешньому законодавстві, яке, також, можна обходити. Тим більше, що система приїзду – від’їзду від українських міст до Риму уже давно добре налагоджена.

        Традиційно, багато українських заробітчан почуваються як вдома у таких країнах як Португалія, Іспанія чи Чехія. Законодавство тих країн не можна назвати дуже  дискримінаційним для українців, навіть, у деяких випадках, міграційні служби йдуть назустріч українським мігрантам. Велика кількість заробітчан, які працюють і перебувають у даних країнах більше п’ятнадцяти років, вже, приїжджають туди зі своїми дітьми і молодшими родичами.

        Сполучені Штати Америки були і залишаються вільною країною, найбільшою демократією у світі. Як і колись, так і тепер, дана країна є для будь якого емігранта – країною можливостей. Будь хто перебуваючи в Америці, може стати відомою на увесь світ успішною людиною. Усе залежить від обставин і конкретної людини, її уміння добре попрацювати і проявити себе. Легально, правда, до США можна потрапити при наявності бажаної для багатьох українців, що мають намір покинути Україну, – зеленої картки.

        Одною з найбільших українських діаспор є діаспора в Канаді. Місцеві українці протягом останніх сто років дуже добре показували себе як канадські громадяни. Завдяки їм, було розвинуто сільське господарство. Етнічних українців цінять у цій державі, і влада, і місцеві жителі – громадяни Канади. Українці задіяні в усіх сферах життя країни, вони є і на державній службі, і в бізнесі, є відомими науковцями, митцями, музикантами, акторами тощо. Поповнюється українська діаспора в Канаді і за рахунок мігрантів з України, заробітчан. У деяких українських містах діють приватні фірми, які вербують, найперше, молодих освічених українців на постійне проживання в Канаді. Добре це чи погано – покаже час.

        Ось і розпочався новий трудовий рік. Заробітчани вже вкотре поїдуть шукати роботи і заробітку за межі рідної країни. Поїдуть з тим самим питанням що постійно виникало протягом двадцяти років: «То коли ж в Україні розпочнеться економічне зростання і на заробітки уже не потрібно буде їхати?». Адже, як і двадцять років тому, так і сьогодні, для зростання є усі передумови…

Юрій Сидоренко