Олеся Стратієнко: ДахаБраха і PortMone: “Хмелева Project”

Проекти, організовані агенцією АртПоле, завжди стають для глядачів цікавими мистецькими подіями. Цього разу на розсуд публіки була представлена спільна праця українського і білоруського гуртів – київського ДахаБраха і мінського PortMone, що має назву “Хмелева Project”.

Село Хмелева — живописна місцина над закрутом Дністра, з квітучими садами і  червоноземними схилами, що дала творчий прихисток декільком спільним проектам: українсько-польському та українсько-білоруському. Хмелева зібрала музикантів для об’єднаних репетицій, вироблення спільного бачення і пошуку творчого вирішення майбутнього проекту.

Спільного матеріалу, на який надихнула квітуча Хмелева, назбиралось на  альбом. Його буде представлено під час туру містами України, в який вирушили ДахаБраха та PortMone:

 24 лютого — Одеса,

 25 лютого — Вінниця,

 28 лютого — Тернопіль,

 29 лютого — Львів.

 Водночас, тур “Хмелева Project” – є презентацією Міжнародного фестивалю АРТПОЛЕ’ 2012, що відбудеться в середині липня цього року в с.Уніж Івано-Франківської області.

 Давно знаний київський гурт ДахаБраха — один з небагатьох сучасних українських музичних колективів, про який хочеться з гордістю сказати: “Зроблено в Україні”. Творче об’єднаня з білоруським тріо PortMone, збагатило інструментальне звучання композицій ДахиБрахи, навіть тих, що доводилось чути раніше. Меланхолія PortMone перепліталась з ДахаБрахівським хаосом, що виходив на вищі і вищі щаблі ексцентричності звучання, шаленості темпу, і водночас, іронічності, вмінням ДахиБрахи чудово тримати зв’язок з глядачами.

 До речі, на київський концерт, яким розпочинались виступи “Хмелева Project”, квитки були розкуплені за тиждень.

 На прохання глядачів у Києві відбудеться додатковий концерт — 1 березня.

 Отже, Ви ще встигнете це почути.