Освітяни озброїлися на захист своїх шкіл від закриття

Всеукраїнський тренінг у Луганську зібрав директорів та громадсько-активних вчителів малих шкіл, громадам яких загрожує занепад внаслідок ліквідації школи. Протягом двох днів учасники спільно вивчали правові тонкощі процесу ліквідації шкіл і шукали шляхи запобігання такої ситуації. Освітяни з восьми областей України повернулися у свої громади із готовністю впроваджувати у життя розроблені під час заходу індивідуальні плани практичних дій із збереження своїх шкіл.

10-11 лютого Луганськ приймав учасників всеукраїнського тренінгу «Як зберегти від закриття школу у своїй громаді». Цей освітній захід є актуальним через здебільшого низьку правову обізнаність вчителів та керівників шкіл у питаннях ліквідації шкіл. Численні порушення норм законодавства під час скорочення мережі шкіл України, непрозорість прийняття рішень про ліквідацію, конфлікти між ініціативними групами шкіл та місцевою владою – це є неповним переліком проблем, на вирішення яких був організований семінар.

Тренери, запрошені експерти та близько 30 учасників із Луганської, Донецької, Харківської, Херсонської, Тернопільської, Закарпатської, Вінницької та Рівненської областей разом шукали відповіді на болючі питання: як захистити трудовий колектив школи від звільнення, дітей – від порушення їх права на якісну освіту, а громаду, у якій може бути закрита школа, – від занепаду.

Під час тренінгу юристи-практики Микола Глотов (м. Рівне, Комітет виборців України), Вадим Сабінін (м. Луганськ, Східноукраїнський центр громадських ініціатив) та Сергій Андреєв (м. Луганськ, кафедра державної служби та управління навчальними й соціальними закладами ЛНУ ім.Т.Шевченка) допомогли учасникам детально розглянути питання правового регулювання ліквідації та реорганізації шкіл, реалізації права на доступ до інформації під час роботи ініціативних груп, взаємодії із правоохоронними та контролюючими органами для забезпечення законності рішень про ліквідацію школи, засобів судового захисту під час громадських кампаній.

Навички планування та впровадження кампаній з адвокасі учасники відпрацьовували разом із залученими до проведення громадськими діячами Олегом Охредько (Херсонська обл., МГО «Princeps»), Володимиром Щербаченко та Альоною Переходченко (м. Луганськ, Східноукраїнський центр громадських ініціатив). Досвідчені журналісти Володимир Лермонтов та Ірина Крапівцева (м. Луганськ, інтернет-портал Паралель-медіа) поділилися тонкощами взаємодії із ЗМІ під час кампаній громадського представництва.

Окрему увагу на заході було приділено методам збору інформації щодо виявлення загрози ліквідації навчального закладу.

Основний висновок роботи тренінгу сформулювала директор малокомплектної школи, яка може зникнути вже в 2012 році : «Ми маємо бути наполегливими та «підкованими» у багатьох галузях, адже захист школи від неправомірного закриття – це цілий комплекс дій із посилення її ролі в громаді, її репутації серед партнерів та підвищення правової обізнаності освітян».

Після повернення у свої громади учасники зосередяться на таких напрямках роботи: підвищення іміджу своєї школи, участь у педагогічних експериментах; планування роботи школи із врахуванням інтересів жителів громади; аналіз статистики народжуваності та демографічних прогнозів, вивчення шкільних фінансових документів; залучення юристів для аналізу ризиків ліквідації або реорганізації школи; налаштування більш тісної співпраці із районними ЗМІ та громадськими організаціями; пошук нових спонсорів тощо. Учасники проведуть роботу за своїми планами дій та зберуться у квітні 2012 року на підсумковий семінар-зустріч.

Даний тренінг та практичні дії освітян на місцях є етапами апробації матеріалів посібника з самоосвіти «Як вберегти школу у власній громаді: керівництво до дії», випуск якого заплановано на весну.

Організаторами заходу виступив Східноукраїнський центр громадських ініціатив у співпраці з кафедрою державної служби та управління навчальними й соціальними закладами Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Захід відбувся у рамках проекту «Вчимося праву – зберігаємо школи», що  реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив за донорської підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду «Відродження». Спонсором тренінгу виступила Львівська фабрика паперово-білових виробів ВАТ «Бібльос».

* * *

Контакти:

Оксана Дрєпіна, керівниця проекту «Вчимося праву – зберігаємо школи»

lawforschool@gmail.com

050 92 34 117

totalaction.org.ua