Світовий Конґрес Українців у спостереженні за парламентськими виборами в Україні

У відповідь на зроблене 25 січня 2012 р. повідомлення  міністра закордонних справ України про намір запросити міжнародні інституції на парламентські вибори, які відбудуться 28 жовтня 2012 р., Світовий Конґрес Українців (СКУ) заявляє про організацію делегації міжнародних спостерігачів для активної участі у виборчому процесі в Україні.

Довгостроковий і короткостроковий моніторинги та інформація про хід виборчого процесу має вирішальне значення для захисту молодої демократії в Україні. На останньому засіданні Ради директорів СКУ було прийнято ухвалу про створення спеціальної комісії, яка буде здійснювати керівництво і координацію міжнародної місії спостерігачів. Завданнями комісії є запросити досвідчених добровольців зі  складових організацій СКУ у всьому світі, розробити стратегію спостереження за виборами, підготувати навчальні матеріали і інструктаж для спостерігачів за виборами та координувати місію спостерігачів.

Співголовами цієї комісії Рада директорів СКУ призначила президента Українського Конґресового Комітету Америки Тамару Олексій та президента Конґресу Українців Канади Павла Ґрода, які мають багаторічний досвід у організації діяльності місії міжнародних спостерігачів.

Як новообрана співголова комітету Тамара Олексій наголосила на життєво важливій ролі міжнародних спостерігачів у підвищенні прозорості виборчого процесу та заявила: ”Я вдячна Раді директорів СКУ за висловлену довіру до Павла Ґрода та до мене щодо співголовування в спеціальній комісії, яка буде спрямовувати міжнародну місію спостерігачів за виборами”. Павло Ґрод також подякув Раді директорів та відзначив: “Забезпечення вільних і справедливих виборів є вирішальним для розвитку демократії в Україні. Ми гордимося, що міжнародні спостерігачі за виборами під проводом СКУ, який координуватиме свою працю зі складовими організаціями, будуть продовжувати підтримку народу в Україні”.

Інформація про те, як зголошуватися, щоб стати міжнародним спостерігачем від СКУ, буде найближчим часом подана в українських засобах масової інформації та на веб-сайті СКУ за адресою: www.ukrainianworldcongress.org .

Спостереження за парламентськими виборами в Україні, як і раніше, є пріоритетом для СКУ. Право на вільні і справедливі вибори є одним з основних демократичних прав, що виражає політичну волю народу. СКУ закликає всіх виборців узяти участь у голосуванні 28 жовтня 2012 р.,  під час парламентських виборів в Україні”, – заявив президент СКУ Евген Чолій.

 

 

СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад двадцяти (20) мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із тридцяти двох (32) країн та підтримує зв’язки з українцями ще тринадцяти (13) країн. Заснований у 1967 р. як неприбуткова організація, у 2003 р. СКУ був визнаний неурядовою організацією у Економічній та Соціальній Раді Організації Об’єднаних Націй зі спеціальним консультативним статусом.

 

СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ

145 Evans Ave., Suite 207
Toronto, ON
M8Z 5X8 Canada

Tel. (416) 323-3020
Fax (416) 323-3250
e-mail: congress@look.ca

website: www.ukrainianworldcongress.org