Українським бібліотекам допоможуть модернізуватися і оновити фонди

Програма «Бібліоміст», яка діє  оголосила перелік 620 бібліотек, що пройшли конкурсний відбір на отримання комп’ютерного обладнання і будуть модернізовані до осені 2012 року. Про це було повідомлено на прес-конференції у Києві. Список бібліотек-переможців опублікований на веб-сайті http://www.bibliomist.org/

 “Заявки бібліотек оцінювались, зокрема, за такими критеріями: чітке розуміння потреб громади, спроможність налагодити партнерство з владою та громадою для реалізації проекту та зацікавленість у наданні громадам інноваційних послуг”, повідомив Директор програми “Бібліоміст” Матей Новак. На додаток до грантів та технічної допомоги від програми місцева влада виділяє кошти на ремонт приміщень бібліотек та придбання нового обладнання.

 Виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження” Євген Бистрицький повідомив, що найближчим часом фонд також оголосить переможців конкурсу Антикризової гуманітарної програми на підтримку бібліотек у сільській місцевості. Вони отримають можливість замовити літературу з переліку книг, виданих в Україні впродовж 2009-2011 років, адже підтримка з боку держави не є достатньою. Багато бібліотек уже декілька років не мають можливості оновити фонди літератури.

 “Цей конкурс викликав величезне зацікавлення серед українських бібліотек – подано близько 800 заявок. Цікаво, що деякі проекти надходили до нас, набрані на друкарських машинках. А окремі заявки у кількох примірниках взагалі написані від руки. Це ще раз свідчить, наскільки важливою є модернізація і належне технічне оснащення українських бібліотек”, зазначив Євген Бистрицький.

 ***

 “Бібліоміст” – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США.

 

Контакти:

 Євгенія Амеліна, медіа-менеджер, програма «Бібліоміст», +380 44 586-2780,  yamelina@irex.ua

 Катерина Смаглій, директор проектів Антикризової гуманітарної програми

Міжнародного фонду “Відродження” , smagliy@irf.ua +380 44 482 24 29