Чергова фізична сутичка влади з підприємцями

22 березня о шостій ранку до метро “Лісова” прибули сили “благоустрою” Києва у дещо оновленому складі: Власне “Київблагоустрій”, райвідділок міліції (мало не увесь), судовий виконавець (саме та, що тікала зі своїм нечинним судовим рішенням від телекамерм 15 лютого), а також характерного вигляду “бабушки”, котрі мали в якийсь спосіб імітувати прихильність киян до знесення торгівельних місць.

Йдеться про знесення закладу харчування, розташованого на краю парку Кіото неподалік від метро “Лісова”, поруч з Броварським проспектом.

Кількість працюючих у тут – близько 20. Значну частку колективу складають родичі. Власники скаржаться, що раніше їхні “точки” в інших місцях уже знесли, двацятирічна праця йде на нівець і тепер їм втрачати вже нічого.

Деякі люди погрожували на знак протесту та від відчаю спалити себе живцем. Натомість час від часу хтось із них запалював фітіль пляшки з якоюсь рідиною. Міліція успішно заважала робити з тими пляшками щось далі. Фітілі гасилися вогнегасником.
Вогнегасники застосовували і оборонці підприємства, щоб заважати демонтажу. Власника закладу, В. Ахрамєєва, який був найактивнішим оборонцем, міліція затримала та вивезла до райвідділку.

Під час сутичок окремі підприємці зазнали незначних ушкоджень. До активістки ВППУ з ринку “Лівадія”, що прибула на допомогу колегам, довелося викликати швидку через підвищеня тиску.

Під час демонтажу сторонні люди дістали доступ до різноманітного майна підприємства, а також орендованих холодильників виробників напоїв, тощо. Комісії, яка мала б належним чином оформити вилучення майна, достеменно його переписавши, на місці події помічено не було.

Подія була досить показовою щодо солідарності підприємців. Цього разу вони не дуже охоче йшли на підтримку атакованих, маючи за плечима непросту історію стосунків. Але, усвідомлюючи загрозу, яка за великим рахунком є спільною, допомогу всеж надали.

Підприємці вбачають за цим знесенням замовлення свого сусіда – ТОВ “ЖенСан” (ТЦ “Зелена лінія”), яке пред’являє претензії на більш ніж 4 га землі навколо свого ТЦ, маючи через це перманентний конфлікт з колективами ринків, що на них розташовані вже давно.