Наміри прийняти закон №2450 провалилися

15 березня на порядку денному Верховної ради знаходився ініційований урядом Юлії Тимошенко законопроект №2450 «Про порядок організації і проведення мирних заходів». У документі, який скритикували правозахисники, ускладнюється процедура подачі повідомлення про зібрання, а організатори повинні доводити, що вони є громадянами України або перебувають на території держави на законних підставах. Ініціатори мітингів повинні повідомити владу про подію за 4 дні. Також у проекті закону не встановлені терміни для оскарження рішень судів про заборону мітингів, які ухвалюються за день до акції. Правозахисники стверджують, що таким чином громадяни позбавлені конституційного права на оскарження.

У червні 2010 року в одному з телевізійних шоу депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що колеги не будуть голосувати за цей законопроект.

Швидка мобілізація

Близько 20 людей оперативно зібралось з акцією протесту біля Верховної ради по тому, як стало відомо про внесення законопроекту в порядок денний парламенту.

Законопроект був внесений так раптово, що учасники ГО “Час дати відсіч” прямо перед будівлею Верховної ради розмальовували плакати.   Після чого на кариматах вигукували гасла «Маємо право на протест», «Ні 2450», «Свободу мирним зібранням» та «Ні поліцейській державі».

Охорона парламенту була підсилена після того, як декілька дівчата (дівчат) залізли на паркан.

Сидяча акція протесту проти законопроекту №2450

Акція протесту проти законопроекту №2450,

Таки відправили на доопрацювання

Зрештою документ відправили на доопрацювання у профільну комісію. За це рішення проголосувало 330 депутатів.

Голова Комітету з питань прав людини Олег Зарубінський повідомив, що в комітеті вже створена робоча група для доопрацювання цього законопроекту. До її складу увійшли народні депутати, члени Адміністрації президента, секретаріату Кабміну, міністерства юстиції та МВС. Пан Зарубінський також пообіцяв “всі можливості для спільної конструктивної роботи представникам громадських організацій”. А голова Верховної ради Володимир Литвин заявив, що законопроект  після доопрацювання “найближчим часом, можливо через тиждень” винесуть на розгляд парламенту.

Микола МИРНИЙ

1 Comment

  1. Будь-яка влада намагається полегшити собі життя. Ініціювали одні, подали до ВР інші. Колесніченко має свій проект, “ще кращий”…

Comments are closed.