Демократичний Альянс виграв суд за свободу мирних зборів в житомирського виконкому

Корольовський районний суд міста Житомира задовольнив позовну заяву активістів Демократичного Альянсу, щодо скасування рішення Виконавчого комітету Житомирської міської ради “Про затвердження Положення про порядок організації та проведення масових заходів у м. Житомирі”.

Рішення № 325  “Про затвердження Положення про порядок організації та проведення масових заходів у м. Житомирі” було ухвалене 12 травня 2011 р.

Як зазначив Голова Житомирської обласної організації політичної партії “Демократичний Альянс” Дмитро Ткачук: “Дане рішення є незаконним і таким, що не відповідає актам вищої юридичної сили.

По-перше, велика чисельність вимог до організації масових заходів, що затверджені згаданим положенням, обмежує можливість громади відстоювати свої права та захищати інтереси.

По-друге, затверджений формат погодження намірів проведення масового заходу з виконкомом надає даній процедурі дозвільного характеру, що суперечить ст. 39 Конституції України.

По-третє, згідно ч. 1 ст. 92 Конституції України виконком не мав права ухвалювати оскаржуване рішення.”

Нагадаємо, що в липні 2011 Демократичний Альянс, обґрунтувавши аргументи незаконності рішення Виконавчого комітету Житомирської міської ради подав адміністративний позов.

“Судову заборону проведення мирно акції, можна отримати протягом однієї доби. Це поширена практика коли влада боїться тиску громади і ми не раз з цим стикались. Що стосується зворотної дії, як у нашому прикладі, то оскарження незаконного рішення виконком тривало більш аніж півроку. Ось в таких не рівних умовах нині співіснує влада та український народ. Та все ж ми довели свої аргументи і добились відновлення прав громади шляхом скасування рішення”, – коментує ситуацію Дмитро Ткачук.

Очевидно, що це не останній виклик кинутий владою, що суперчить інтересам житомирян. Якщо ви знаєте інші факти зловживання житомирськими чиновниками владних повноважень та готові боротись, щоб запобігти їм – заповніть форму за посиланням http://www.dem-alliance.org/prijednatis