Лідера організації “Сойм підкарпатських русинів” Димитрія Сидора засуджено до 3 років позбавлення волі умовно

Ужгородський міський районний суд 19 березня засудив протоієрея Української православної церкви Московського патріархату, лідера організації “Сойм підкарпатських русинів” Димитрія Сидора до 3 років позбавлення волі умовно з відстрочкою виконання покарання на 2 роки за сепаратизм.

Про це Українським Новинам повідомив співробітник прес-служби прокуратури Закарпатської області Віктор Тар.

З його слів, суд визнав Сидора винним за ч.1 ст.110 Кримінального кодексу (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Вирок також зобов’язує засудженого сплатити штраф 1 840 гривень.

У грудні 2007 було прийнято декларацію “Сойму підкарпатських русинів”, у якій звучали заклики до створення в Закарпатській області самокерованої адміністративно-національної території під міжнародним контролем і введення паспортів для підкарпатських русинів як правонаступників Закарпатської держави.

У грудні 2008 управління Служби безпеки України в Закарпатській області порушило за фактом проголошення цієї декларації кримінальну справу.

Головною вимогою громадської організації “Асоціація русинських організацій Закарпаття “Сойм підкарпатських русинів” є створення адміністративно-національної території з конституційною назвою ” Підкарпатська Русь”.

Джерело: http://un.ua/ukr/article/381077.html

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.