На вістрі проблеми закордонних українців

 

25 березня 2012 року в приміщенні Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Українська Всесвітня Координаційна Рада провела засідання керівного статутного органу – Президії УВКР, до якої входять обрані на V Всесвітньому Форумі Українців представники більш як із 40 країн світу. Присутніх привітала віце-президент НАУКМА Тетяна Ярошенко. До членів Президії УВКР і представників громадськості звернувся також колишній Голова УВКР, Герой України, поет Дмитро Павличко. Провів нараду Голова УВКР Михайло Ратушний. Серед присутніх – заступник Голови УВКР на Західну діаспору, Генеральний Секретар Світового Конгресу Українців Стефан Романів, заступник Голови УВКР на Східну діаспору, Голова Об’єднання українців Росії Тарас Дудко, Заступник Голови УКВР на Україну Ольга Кобець. Потужно були представлені українські громадські об’єднання Росії, серед яких були присутні також представники Об’єднання українців Росії Василь Бабенко та Валентин Пилипчук. Приїхали до Києва Голова Спілки українців Придністров’я ім..О.Бута Леонід Ткачук, Голова Спілки українців Туреччини Олександр Рябченко. Окрім того на скайп-звязку було підключено до 30 учасників, зокрема з Італії, Португалії, Прибалтики та ін. У засіданні взяли участь представники громадських організацій Всеукраїнського жіночого Товариства ім.Олени Теліги, Товариства «Меморіал» ім.Василя Стуса та Молодіжного Націоналістичного Конгресу.

На порядку денному стояли гострі питання з життя і діяльності українських громад за межами України. Зокрема, у вступному слові Голова УВКР висловив підтримку Об’єднанню українців Росії, яке переживає зараз нелегкі часи тиску з боку російської влади. Він підкреслив, що Президія УВКР займає тверду позицію захисту прав наших співгромадян на збереження культурної самобутності в усіх країнах їхнього перебування та можливості брати повноцінну участь у житті України.

Саме тому ключовим питанням розгляду Президії УВКР стало прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо закордонних українців» (доповідала О.Кобець).

В результаті прийняття Закону значно полегшився процес набуття закордонними українцями громадянства України, зокрема, для них не потрібний п’ятирічний термін проживання в Україні та декларування наявності джерел існування, особи з таким статусом одержали право провадити трудову діяльність на підставах, встановлених для громадян України. Закордонним українцям передбачені державні стипендії та квоти для здобуття вищої освіти.

Головним здобутком Закону є законодавче запровадження Центрального органу виконавчої влади щодо співпраці із закордонним українством та визначення основних його повноважень. З цього приводу прийнято Звернення до Президента України.

Велику увагу  присутніх привернув виступ першого заступника Міністра культури України Юрія Богуцького. Підготовлені Міністерством до цієї зустрічі інформаційні матеріали свідчать про велику роботу, проведену Міністерством щодо задоволення культурних запитів українців за межами України. На жаль, бюджетний розпис на 2012 р., схвалений Міністерством фінансів України, практично, виключив фінансування заходів УВКР  на першу половину 2012 року.

Особливої гостроти під час обговорення набуло питання виконання резолюції Гуманітарної секції, особливо, в частині недавніх висловлювань Президента щодо можливого введення другої державної мови. З цього приводу прийнята відповідна Заява.

Тривалий час УВКР наголошувало на потребі прийняття Державної програми співпраці із закордонним українством. Про її концепцію, основні напрямки та інші деталі розповів директор Департаменту зв’язків із закордонним українством та культурно-гуманітарним співробітництвом Володимир Яценківський. Президія УВКР оцінює, як позитивний, сам факт  створення такої Програми і залучення до її  розробки представників громадськості, зокрема, членів Президії УВКР.

З іншого боку, Президія УВКР відзначила  надто уповільнену процедуру  затвердження цього документу, який би значно полегшив  співпрацю  закордонних українців з Україною і  в більшій мірі  забезпечив би їм можливість реалізації своїх національно-культурних потреб.

Ще однією важливою проблемою залишається питання освіти закордонних українців. З доповіддю на цю тему виступила директор Міжнародної української школи Людмила Іванова. Зокрема, вона відзначила зрослий інтерес українців за межами Батьківщини в отриманні їхніми дітьми якісної освіти, яка давала б змогу скористатися квотами для українців закордонного походження при  вступі до вищих навчальних закладів України. На жаль, держава не завжди може забезпечити  закордонним громадянам доступ до якісної освіти. З іншого боку, УВКР не вичерпала  всіх своїх можливостей для  впливу на державні  структури з метою поліпшення системи української освіти за кордоном.

На засідання Президії УВКР було запрошено директора Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Андрія Єрмолаєва, який надав роз’яснення щодо Інформаційної довідки, в якій висловлені образливі рекомендації у трактуванні  Світового Конгресу Українців, що викликало  обурення  світової української громадськості, а також громадян України. Він висловив свої вибачення за недолугі формулювання і запросив УВКР та СКУ до тіснішої співпраці.

На засіданні були також розглянуті питання, що стосуються внутрішнього життя УВКР.

(Секретаріат УВКР)

 

Заява Президії Української Всесвітньої Координаційної Ради  з приводу ініціатив із запровадження другої державної мови в Україні

Українська Всесвітня Координаційна Рада вважає неприпустимою гуманітарну політику в державі Україна, котра веде до звуження застосування української мови як державної, до ініціатив та заяв що лунають з вуст вищих посадових осіб України про можливість введення російської мови, як другої державної.

Українська Всесвітня Координаційна Рада розцінює як вкрай не корисну заяву Президента України Віктора Януковича з цього приводу  ІТАР-ТАСС напередодні свого візиту до Москви в березні ц.р. де він висловив намір: «найближчим часом прийняти закон про дві державні мови: українську й російську».

Перебуваючи за межами України, закордонні українці, як ніхто інші розуміють, що саме підтримка і плекання рідної мови в українських родинах, громадах, в українському шкільництві, при задоволенні своїх духовних потреб –  не дозволили багатомільйонній український громаді  розмитись й асимілюватись в чужорідному середовищі.

Саме українська мова була й залишається тою духовною пуповиною, що з’єднувала і з’єднує закордонне українство зі своєю Батьківщиною, що допомагає закордонним українцям зберегти свою національну ідентичність.

Було б дивно і несправедливо, коли б збережена і відстояна життям не одного покоління українців на Батьківщині й закордоном, українська мова була б приречена на зникнення в умовах існування держави Україна.

З огляду на це, Українська Всесвітня Координаційна Рада, звертається до вищих посадових осіб держави проводити таку гуманітарну політику, яка б забезпечувала розвиток і процвітання української мови, культурі, духовності, як в Україні, так і за її межами.

Ми ніколи не погодимося з діями, що ведуть до обмеження й дискримінації в Україні мови Шевченка, Франка, Лесі Українки, мови мільйонів знаних і не знаних наших співвітчизників – української мови.

 Прийнято на засіданні Президії Української Всесвітньої Координаційної Ради

25 березня 2012 р.

 

 

Звернення до Президента України 

 

Президентові України

Януковичу В.Ф.

 

Шановний Вікторе Федоровичу!

Президія Української Всесвітньої Координаційної Ради  розцінює як позитивний крок підписання Вами Закону «Про внесення змін до деяких Законів України щодо закордонних українців», прийнятого Верховною Радою України.

Вважаємо цей крок виконанням Ухвали V Всесвітнього Форуму Українців, який відбувся в Києві 19-21 серпня 2011р., та одночасно виконанням однієї з Ваших ініціатив, представлених Форуму.

Законом визначено створення Центрального органу виконавчої влади щодо справ закордонних українців. Звертаємо Вашу увагу на нагальну потребу створення такого Органу у зв’язку з наявністю багатьох проблем, що потребують оперативного вирішення.

На підставі викладеного просимо дати доручення відповідним посадовим особам щодо створення відповідного Органу із врахування рекомендацій УВКР і пропозицій об¢єднань закордонних українців при призначенні його керівництва та затвердження положення про його діяльність.

Вважаємо, що створення Центрального органу виконавчої влади не може замінити роботу неурядових міжнародних громадських організацій, що мають багаторічний досвід діяльності у даній ділянці й об’єднують мільйони наших співвітчизників за кордоном.

Взаємодія й співпраця між громадськими організаціями й майбутнім Комітетом дозволить ефективніше відстоювати інтереси українців за кордоном.

Прийнято на засіданні Президії Української Всесвітньої Координаційної Ради.

25 березня 2012 р.