Померла Атена Пашко — дружина В’ячеслава Чорновола

Учора відійшла у вічність Атена Пашко — дружина загиблого українського політика В`ячеслава Чорновола. Група українських громадських діячів оприлюднила із цього приводу некролог.

«20 березня відійшла у вічність відома поетеса, громадська діячка, учасниця українського правозахисного руху, дружина і соратниця В’ячеслава Чорновола Атена Василівна Пашко.
Самовіддана жінка, вона прожила складне і мужнє життя.

Народжена в патріотичній родині, вона вже у 7-му класі писала повстанські вірші, передавала їх УПА (на кілька з них було створено пісні), у 12-річному віці носила секретні матеріали з рідного села Пруси (тепер Бистриця на Дрогобиччині) до сусіднього Бикова. Переїхавши в 60-х роках до Львова, мала широке коло спілкування з українською інтелігенцією з-поміж шістдесятників.

За свої виступи на оборону репресованих діячів української культури неодноразово зазнавала утисків і мала заборону на друк творів, пережила обшуки, звільнення з роботи й ув’язнення. 1969-1972 рр. Брала участь у виданні підпільного журналу «Український вісник»
З 1980-х років поезії Атени Пашко друкувалися за кордоном. З її книжок – найвідоміші збірки поезій «На перехрестях» (Мюнхен, «Сучасність», 1989), «На вістрі свічки» (Балтимора-Торонто, 1991), «Лезо моєї стежки» (Київ, «Смолоскип», 2007). Атена Пашко – Голова Союзу Українок (з 1991 р.). Багатолітній член Політради і Проводу Народного Руху України. Президент Міжнародного благодійного фонду В’ячеслава Чорновола (з 1999 р.), який вивчає, популяризує й увічнює пам’ять славетного Героя України, зокрема, виданням 10-томника його «Творів».
Вона була прекрасною, ніжною і турботливою дочкою і матір’ю, надійним другом і товаришкою, для неї, як і для В’ячеслава Чорновола, Україна була понад усе.

Висловлюємо своє глибоке співчуття у цьому безмірному горі родині і близьким. Спи спокійно, наша подруго, наша сестро! Вічна Тобі пам’ять!
Україна схиляє перед Тобою свої жалобні прапори».

Некролог підписали Лесь Танюк, Неллі Корнієнко, Ярослав Кендзьор, Михайло Косів, Євген Сверстюк, Лілія Григорович, Іван Стойко, Осип Зінкевич, Михайло Горинь, Валентина Чорновіл, Марія Гель, Ірина та Ігор Калинці, Стефанія Шабатура, Ганна Садовська, Микола Плахотнюк, Люба і Мирослав Мариновичі, Таміла і Микола Матусевичі, Василь Овсієнко, Оксана і Зорян Попадюки, Ростислава Федак, Орислава Хомик, Ольга Возниця, Зоряна Білик, Ірина Лозинська, Оксана Танюк, Ростислав Семків, Олесь Зарецький.

http://3oko.com.ua/pomerla-atena-pashko-druzhyna-v-yacheslava-chornovola.html/

1 Comment

  1. Вічна Їй Пам’ять! Щиро співчуваю Українській Громаді по усьому світі через таку непомірну втрату.

Comments are closed.