Резолюція ЄНП щодо переслідування лідерів опозиції в Україні

Ухвалена Президією ЄНП 29 лютого 2012 року, Брюссель

Стосовно триваючих судових процесів проти лідерів опозиції в Україні, Саміт Європейської народної партії ухвалив наступну резолюцію:

–          беручи до уваги те, що українські суди засудили колишнього Прем’єр-міністра України та лідера опозиції Юлію Тимошенко до 7 років ув’язнення, трьох років заборони займатись політичною діяльністю, штрафу у розмірі 200 мільйонів доларів та конфіскації всього її майна, зробивши це на базі статей кримінального кодексу, які не відповідають міжнародним та європейським стандартам, а також те, що проти неї було порушено нові судові справи;

–          беручи до уваги те, що Європейський Союз рішуче засудив судові процеси проти Юлії Тимошенко та інших лідерів опозиції як політично-вмотивовані;

–          беручи до уваги те, що Юлії Тимошенко, яка перебуває за ґратами, протягом багатьох місяців відмовляють у наданні належної медичної допомоги, а також її помістили в умови, які можуть ще більше зашкодити її здоров’ю у довгій перспективі, включаючи повідомлення про можливе навмисне завдання шкоди;

–          беручи до уваги те, що колишнього Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка засудили до чотирьох років ув’язнення та конфіскації майна в порушення міжнародних стандартів незалежності, прозорості та справедливого суду,

Європейська народна партія:

  1. Висловлює жаль щодо засудження лідера опозиції Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, а також щодо триваючого кримінального переслідування опозиційних політиків, як порушення прав людини та зловживання судовою системою для політичних утисків провідних опозиційних політиків України з метою завадити їхній участі та проведенню кампанії на цьогорічних парламентських виборах та президентських виборах 2015 року.
  2. Стурбована руйнуванням судової системи в України, включаючи численні недоліки у сфері незалежності, неупередженості, прозорості та вибіркового застосування.
  3. Закликає владу України дотримати свої зобов’язання щодо гарантування відповідності наступних парламентських виборів міжнародним стандартам з повноцінною участю, в тому числі у виборчій кампанії, опозиційних політиків та лідера опозиції Юлії Тимошенко.
  4. Поділяє думку Європейського Парламенту та урядів ЄС, що Угода про партнерство та асоціацію між Україною та ЄС не повинна бути підписана та ратифікована, поки лідери опозиції знаходитимуться за ґратами та не зможуть взяти участь у виборах.
  5. Закликає владу України внести поправки до кримінального кодексу у відповідності до міжнародних та європейських стандартів, а також припинити переслідування політичної опозиції.
  6. Глибоко занепокоєна станом здоров’я Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, а також небезпечними для здоров’я умовами їхнього перебування у в’язниці.
  7. Звертає увагу на останній візит міжнародних медичних експертів та закликає владу України не ставити під сумнів їхні висновки та виконати їхні медичні рекомендації і, у разі необхідності, дозволити лікування за межам тюремної системи.
  8. Просить владу України дозволити, щоб аналогічні незалежні міжнародні медичні обстеження відбувались в майбутньому на регулярній основі.
  9. Просить владу України дозволити проведення регулярних токсикологічних аналізів у незалежних лабораторіях в Європейському Союзі.
  10. Незважаючи на викладене у пунктах VI-VIII, ЄНП вимагає негайного звільнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в’язнів.