Запрошення на науковий семінар в Український католицький університет

Кафедра нової і новітньої історії України

 

запрошує усіх зацікавлених

на науковий семінар – презентацію збірки

«Антологія українського націоналізму»

Доповідач:

громадский діяч,

екс-редактор офіційного видання ОУН-Б “Шлях Перемоги”

Ярослав Сватко

 

 

 

Дата, час та місце проведення:

8 березня 2012 р., 16:15 – 18:00, конференцзал УКУ

(вул. І. Свєнціцького, 17)

Українська Видавнича Спілка імені Юрія Липи в Києві видала збірку «Антологія українського націоналізму», другий том якої нещодавно з’явився друком. Упорядник «Антології» – Віктор РОГ.

Потреба у виданні такого збірника назріла давно, адже найкращим аргументом у дискусії про роль і значення українського націоналізму в національно-визвольному русі та процесі українського державотворення є першоджерела.

До збірки, котру сміливо можна вважати своєрідною хрестоматією українського націоналізму, увійшли основоположні праці теоретиків українського націоналізму першої половини ХХ століття. Тематика творів охоплює широкий спектр проблематики: моральноетичні аспекти, геополітичні напрямні, філософські підстави, державотворчі концепції, соціальні питання, політичні візії. Ідеологічна спадщина українського націоналізму багата, обширна і багатогранна, в одній книжці неможливо охопити повне коло авторів, тем і текстів, зокрема, на жаль, до тому не увійшли вартісні праці Юрія Бойка, Дмитра Штикала, Євгена Онацького, Михайла Колодзінського, Ярослава Старуха, Ярослава Оршана, Дмитра Маївського, Євгена Маланюка та ряду інших теоретиків і публіцистів.

Тексти, поміщені в антології, з’явилися на світ в різний час і за різних обставин. Передвісниками та ідеологічним обґрунтуванням організованого націоналістичного руху слід вважати праці Миколи Міхновського “Самостійна Україна” і Дмитра Донцова “Націоналізм”, написані на початку століття, перша – ще до початку Української революції, друга – по її поразці. Добірка творів Юліана Вассияна, Дмитра Андрієвського – це початки творення ОУН, Зенон Коссак, Дмитро Мирон, Олег Ольжич, Олена Теліга, Ярослав Стецько, Микола Сціборський, Юрій Липа писали в 30-х на початку 40-х років минулого століття, до нападу Німеччини на СССР. Петро Полтава, Василь Галаса і Осип Горновий пропонували свої розробки в часи безпосередньої збройної боротьби УПА, а статті Степана Бандери, Романа Бжеського, Володимира Яніва та Степана Ленкавського написані в умовах вимушеної еміграції в кінці буремних сорокових. Відповідно всі ці обставини наклали відбиток на стиль, тематику і тональність текстів.

До другого тому увійшли матеріали Великих Зборів та конференцій ОУН і авторські публікації другої половини ХХ століття.

Кафедра нової та новітньої історії України запрошує всіх зацікавлених обговорити на семінарі нововидану «Антологію», а при цій нагоді – актуальні проблеми публікації джерел з інтелектуальної історії українського націоналістичного руху.

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.