Чергова спроба знищення Одеського центру української культури

26 квітня 2012 року о 9:30 в приміщенні Одеського обласного центру української культури (вул. Польська, 20) відбудеться прес-конференція для місцевих та центральних ЗМІ з приводу ситуації, що склалася навколо центру української культури. На прес-конференцію запрошені начальник управління обласної ради з майнових відносин Єремиця О.М. та начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Станков В.М.
Звернення до депутатів
Одеської обласної ради

Звертається до Вас колектив Одеського обласного центру української культури. 24 січня 2012 року ми надали управлінню культури і туризму Одеської облдержадміністрації протокол спільного засідання зборів трудового колективу і профспілкової організації та лист-рекомендацію щодо прохання про призначення на посаду директора ООЦУК члена колективу, яка останні два місяця виконує обов’язки директора. За цей час вона вирішила ряд важливих питань, які інші не спроможні були вирішити протягом 6 років. Та відповіді від управління з даного питання трудовий колектив ООЦУК не отримав, натомість нещодавно нам стало відомо про існування проекту рішення облради стосовно призначення директором центру іншої людини, що викликає занепокоєння колективу.
Саме тому представники колективу ООЦУК записалися на прийом та зустрілися 10 квітня 2012 року з начальником управління культури і туризму облдержадміністрації Станковим В.М. і ознайомили його ще раз зі своїм рішенням. Проте пройшов тиждень, але ніяких кроків на зустріч колективу центру з боку управління не зроблено. В даній ситуації, коли в подальшому планується реорганізація (про яку ми дізналися від начальника управління під час зустрічі), тобто – об’єднання Одеського обласного центру української культури з обласним навчально-методичним центром закладів культури і мистецтва, колектив вбачає в цьому небезпеку поступового знищення ООЦУК, що вважає недопустимим.
КУ «Одеський обласний навчально-методичний центр закладів культури і мистецтва» було створено рік тому. А ще напередодні його створення, керівництво Обласного центру української культури виступило про недоцільність цієї ідеї та звернулося до облдержадміністрації, облради, депутатського корпусу. Аргументами такого супротиву було: по-перше, те що статут новостворюваної організації повністю копіює діяльність центру української культури в питаннях надання організаційно-методичної допомоги клубним закладам області; по-друге, для нової організації буде потрібне приміщення і кошти, яких просто не має. Після створення нової установи, наші застереження щодо приміщення ствердилися і тепер, рік потому, її хочуть об’єднати з обласним центром української культури.
Колектив ООЦУК розуміє, що фактично це крок до знищення центру української культури: через затвердження «своєї» людини на посаду директора, яка буде проводити політику об’єднання двох установ використовуючи вивіску «Одеський обласний центр української культури».
Трудовий колектив Одеського обласного центру української культури у кількості 36 чоловік звертається до Вас бути мудрими та виваженими і не голосувати за підготовлену постанову про призначення директора центру.
З повагою,
колектив Одеського обласного
центру української культури

P.S: У зв’язку із ситуацією яка склалася в колективі і описана у зверненні до депутатів Одеської обласної ради весь колектив у складі 36 чоловік залишає за собою право звільнитися.