Прокуратура півроку шукає перекладача з англійської, поки студент з Нігерії насолоджується умовами луганського СІЗО

9 квітня під стінами Ленінського районного суду міста Луганська студенти-африканці та громадські активісти вимагали звільнити з-під варти громадянина Нігерії Олаолу Сунканмі Фемі, обвинуваченого в замаху на вбивство 5 осіб (інкримінують замах на вбивство 2 і більше осіб (ст. 115 ч. 2 КК), що напали на нього в під’їзді будинку 5 листопада 2011 року.

 

Близько 40 активістів розгорнули плакати з написами російською та англійською мовами: «Я винен у тому, що мені доводиться захищатися?», «Я винен у тому, що на мене нападають?», «Я винен у тому, що говорю іншою мовою?»,« Я винен у тому, що маю інший колір шкіри?». На завершення іноземні студенти на підтримку свого співвітчизника виконали  пісню «Solidarity Forever». Таким чином нігерійські студенти звернулись до громади з проханням допомогти невинуватому хлопцю, який вже 6 місяців перебуває у СІЗО, та висловили своє сподівання на відновлення справедливості.

 

На акції були присутні  й адвокати Олаолу. Людмила Гавриш повідомила, що їх підзахисний досі не ознайомлений з матеріалами справи, оскільки вони написані українською і російською мовами, якими він не володіє.

 

Одразу після акції розпочалося третє засідання  суду відносно іноземного студента. Але знову розгляд справи було відкладено, цього разу до 3 травня, оскільки прокуратура, як сторона обвинувачення, досі не змогла  знайти перекладача для спілкування з Олаоле.

 

«Процес, який не може розпочатися вже декілька місяців, викликає багато запитань. Кидаються в очі й відверта непропорційність запобіжного заходу, й очевидне затягування термінів, й низка процедурних порушень – наприклад, вчора до зали суду так і не зміг потрапити інший нігерійський студент, який мав виступити свідком у справі. Судова охорона взагалі, користуючись слабким знанням російської мови студентами, що прийшли підтримати Олаоле, намагалася не допустити до будівлі суду близько 15 нігерійців. Вони б не потрапили до суду, якби не наше втручання, – розповідає про те, як проходило засідання суду, голова Правозахисного центру «Поступ» Костянтин Рєуцький. – Суддя, у порушення законної процедури, через секретаря передала вимогу до тележурналістів покинути залу засідання і відмовлялася увійти до зали, доки оператори не вийшли. Слухання не могло розпочатися 50 хвилин, а коли зрештою  почалось, то тривало близько чотирьох хвилин. Рівно стільки часу знадобилося, щоб прийняти рішення про неможливість початку процесу за відсутності перекладача і перенести засідання ще на місяць (!!!). Прокуратура не поспішає залучати перекладача, і немає жодної гарантії, що його пошуки не займуть ще півроку. А адвокат обвинуваченого, не дивлячись на явні порушення ст. 5 ЄКПЛ, не бачить можливості оскаржити запобіжний захід до початку процесу. І ці знущання можуть тривати так довго, скільки буде потрібно для того, щоб хлопець дав усі необхідні свідчення. Або, так і не визнаний винним, закінчив своє життя в луганському СІЗО».

 

 

Нагадаємо, що за повідомленням свідка Еніоли, який також став жертвою побиття «постраждалими», четверо молодих хлопців і дві дівчини атакували їх у під’їзді будинку. Нападники вигукували на адресу нігерійських студентів образи на расовому грунті, повалили на землю, били ногами та кидали в них камінням. Олаоле Сунканмі Фемі вдалося піднятися, він став оборонятися шийкою розбитої пляшки. Нападники відступили, але щойно на місце події приїхала міліція, агресивна луганська молодь раптом перетворилася на постраждалих, внаслідок чого Олаоле Сунканмі Фемі були висунуті звинувачення в замаху на вбивство громадян України Гаман В.І., Леменчука Д.Ю., Лободи А. С. і Пашкової І.Р.

 

 

На тлі описаної справи пригадуються січневі події у Сімферополі, коли 3 десятки націоналістів з ножами та розбитими пляшками накинулись на 4-ох антифа активістів, які повертались з перегляду фільму про убитих антифашистів Станіслава Маркелова та Анастасію Бабурову «Любіть мене, будь ласка». Тоді відносно інциденту навіть не було порушено кримінальну справу. Тож незрозуміло, чи то для справжніх «патріотів» у нас передбачені такі привабливі бонуси, чи то «неупереджене» правосуддя в нас вибіркове.

 

Про подробиці інциденту та деталі слідства читайте у додатку.

 

Фото з акції дивіться за цим посиланням:

http://postup.lg.ua/gallery/akciya-%3C%3Cya-vinen-v-tomu-shcho-ya-inshiy%3E%3E

 

 

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»