«Простір свободи» закликає Держкіно не дозволяти прокат антиукраїнського фільму

Із закликом не видавати посвідчення на право прокату російського кінофільму «Матч» в Україні звернувся до Державного агентства з питань кіно рух «Простір свободи».

Фільм експлуатує спростовану істориками вигадку радянської пропаганди про так званий «матч смерті» між українськими та німецькими футболістами в період нацистської окупації Києва і має виразно антиукраїнський характер.

У зверненні на ім’я голови Держкіно Катерини Копилової відзначається, що сюжет фільму грубо перекручує історичні факти, а «негативні герої розмовляють українською мовою та носять жовто-блакитні пов’язки».

На думку ініціаторів звернення, фільм «пропагує розпалювання міжетнічної ворожнечі, принижує українську націю, пропагує невігластво», що, згідно з законодавством про кіно, є підставою для недопущення його прокату в Україні.

У зв’язку з цим «Простір свободи» закликає Держкіно «на підставі статті 15 Закону про кінематографію», пункту 10 «Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів» відмовити у видачі прокатного посвідчення на фільм «Матч» та не допустити його прокату на території України».