Суд наважився на експертизу у “справі Сталіна”

Апеляційний суд Запорізької області налаштований призначити експертизу по «справі Сталіна», якої адвокати «тризубівців» добивалися у суді першої інстанції. 12 квітня відбулося чергове засідання у справі тризубівців, які у грудні 2010 року спиляли голову цій півфігурі.

Знову здивував сторону захисту прокурор Андрій Кметь. Він заявив клопотання про проведення архітектурно-будівельної експертизи для встановлення реальної вартості погруддя. Нагадаємо, у суді першої інстанції низку відповідних клопотань заявляли адвокати підсудних, але прокурори (у тому числі й Кметь) просили їх відхилити. Слухняний суддя залишав клопотання адвокатів без розгляду.

Тепер прокурор грає зовсім іншу партію, хоча і продовжує вести словесні перепалки із адвокатами.

Адвокати проведення експертизи підтримали за умови, що вона досліджуватиме не лише вартість скульптури, а і спосіб та час його виготовлення, матеріал, цінність, можливість відновлення та низку інших нюансів. Адвокати взагалі ставлять під сумнів, що цей пам’ятник був виготовлений запорізьким скульптором Борисом Чаком. У його свідченнях захисники побачили суттєві, на їхню думку, розбіжності щодо способу виготовлення погруддя.

Наступного засідання, що призначене на 19 квітня, адвокати подадуть перелік питань для експертизи і суд має визначити, ким і з якою метою вона буде проводитися. Адвокати наполягають на державних установах Києва або Харкова – аби на запорізьких експертів не чинився тиск.

Зараз складається враження, що судова колегія в апеляційному розгляді налаштована розібрати ключові огріхи суду першої інстанції і звертає особливу увагу на недоліки слідства, на які ще тоді вказували адвокати. Захисники бачать можливості довести, що сума збитків, завданих спилом голови погруддя, завищена, і вирок патріотам – незаконний.