В понеділок громадськість вимагатиме не приймати законопроект № 2450

У понеділок, 9 квітня 2012 року, активісти Громадянського руху “Відсіч” під стінами будівлі Комітетів Верховної Ради (вул. Грушевського, 18/2), де проходитиме Погоджувальна рада депутатських фракцій, влаштують акцію проти розгляду скандального законопроекту №2450 “Про порядок організації і проведення мирних заходів”.

Початок заходу о 9.30.

Громадськість проведе театралізоване дійство, під час якого його учасники закують себе в колодки, що символізуватиме втрату права на протест, на дію, на свободу слова в разі погодження даного проекту закону.

Організатори акції заявляють, що законопроект № 2450 “Про порядок організації і проведення мирних заходів” може бути поставлений на голосування у Верховній Раді вже 12 квітня, у четвер, наступного парламентського сесійного тижня. Про це йдеться у проекті розкладу засідань Верховної Ради на 10-13 квітня 2012 року, складеного за пропозиціями парламентських комітетів відповідно до порядку денного десятої сесії.

Нагадаємо, найбільш одіозна норма законопроекту № 2450 в його тепершній редакції – вимога повідомляти владу про захід не менше, ніж за 4 дні до його проведення. Нововведення, по суті, встановлює “дозвільний” порядок проведення мітингів всупереч визначеному Конституцією – “повідомчому”.

Чотирьох днів, як свідчить українська дійсність, достатньо, щоб корумпований суд під будь-яким приводом заборонив людям збиратися. Законопроект також фактично унеможливлює проведення спонтанного мирного заходу (стихійний протест і т. п.).

Антидемократична практика застосування “дозвільного” порядку проведення мітингів вже діє, зокрема, в Росії, Казахстані та Білорусі, де систематично чиняться репресії як проти громадських активістів, так і проти політично пасивних громадян.

Контактні телефони: 0661365984 (Катерина)

Зустрічі у соцмережах: http://www.facebook.com/events/389021014450956/ http://vk.com/event37563061