В Україну передано колекцію спогадів вояків УПА на Закерзонні

Напередодні 65-х роковин акції “Вісла” Архіву Центру досліджень визвольного руху передали аудіозаписи 124 спогадів українців Закерзоння (нині територія Польщі), учасників визвольного руху, підпільників ОУН та вояків УПА.

Канадський кінорежисер Мирослав Іванек та дослідник із Польщі Богдан Гук 25 квітня 2012 року передали від Українського документаційного центру в Торонто (Канада) Архіву Центру досліджень визвольного руху оцифровані спогади учасників підпілля ОУН, вояків УПА.

Режисер Мирослав Іваник розповів: «Це унікальна і, мабуть, найбільша збірка спогадів, які стосуються Закерзоння та подій на цій території під час та після Другої світової війни.  Разом із автором цих записів паном Богданом Гуком ми приїхали до Львова, щоб передати їх Архіву Центру досліджень визвольного руху, для експозиції музею «Тюрма на Лонцького» і Центральному державному архіву зарубіжної україніки”.

 

На фото зліва на право: Мирослав Іванек та Руслан Забілий

“Відвідувачам Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” буде цікаво почути живі слова очевидців подій. Торік ми демонстрували спогади дисидентів, думаю, що в кінці травня цього року на “Ночі музеїв” ви вже зможете послухати передані записи”, – зазначив Директор Національного музею “Тюрма на Лонцького” Руслан Забілий.

«Аудіозаписи 124 осіб здійснювалися упродовж 15 років: з 1989 р. до 2000 р. Тривалість записів близько 400 годин, – розповів дослідник із Польщі Богдан Гук. – Все починалося від записів на касети з магнітною плівкою, потім я їх оцифровував, а тепер роблю відеозаписи учасників подій на Закерзонні, які дожили до наших днів».

Історики відзначили значну наукову цінність отриманих матеріалів: “Центр досліджень визвольного руху підготує записи для того, щоб вони були доступними для дослідників. Ці спогади будуть цікавими для тих, хто вивчає історію українського визвольного руху, перебіг Другої світової війни на західноукраїнських та східнопольських територіях, історію Другої польсько-української війни, перебіг і наслідки депортацій та репресивної політики комуністичної влади”, – розповів координатор проекту “Електронний архів визвольного руху” Данило Саламін.

 

На фото з ліва на право: Богдан Гук, Руслан Забілий та Мирослав Іванек

Оцифровані копії передано до Архіву Центру досліджень визвольного руху, а оригінали зберігатимуться у столиці України, в Центральному державному архіві зарубіжної україніки. Записи передали Український документаційний центр (Торонто, Канада) та «Об’єднання українців Закерзоння» (Канада), яке охоплює вихідців із Закерзоння та нащадків людей, депортованих під час сумнозвісної акції «Вісла», котрі із різних причин опинилися на Заході й зокрема в Канаді. Ці люди не порвали зв’язків з рідними землями й своєю активною діяльністю намагаються допомагати утвердженню пам’яті про посвяту й жертву воїнів УПА, які упродовж 1944–1947 років протистояли окупантам. 

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.