Чи потрібні львів’янам громадські слухання без громадськості?

У Львівській міській раді 14 травня відбулись громадські слухання проекту Положення про громадські слухання у м. Львові, у яких взяли участь  лише представники Центру «Наше право» та громадської мережі «Опора». Ці «слухання» більше нагадували формат засідання робочої групи, аніж реалізацію права та реальної здатності  територіальної громади вирішувати питання місцевого значення.

Очевидно, через недостатню проінформованість громадськості та особливості функціонування такої форми безпосередньої демократії у м.Львові як громадські слухання, дані обговорення можна вважати такими, що не відбулись. Прикро, що  попри гонитву за кількісними показниками – кількістю проведення громадських слухань, ­-  у м.Львові так і не навчились проводити громадські обговорення, які б відповідали їх фактичному змісту та правовій природі.

Як зазначають у Центрі «Наше право», 28 січня 2010 р. був затверджений Статут територіальної громади м.Львова, у якому додатком 4 уже регламентовано порядок проведення громадських слухань. На жаль, даний Статут за останніх два роки так і не був зареєстрований обласним управлінням юстиції, відтак механізми участі членів територіальної громади у прийнятті рішень на місцевому рівні ані юридично, ані фактично не працюють. Управління юстиції відмовилось його реєструвати через низку суперечностей із чинним законодавством та численними положеннями, які суттєво звужували права членів територіальної громади на участь у місцевому самоврядуванні.

Окрім того, як зазначають у Центрі «Наше право», більше двох років громадські слухання відбуваються у довільному порядку без жодної регламентації процедури оголошення, проведення та врахування їхніх результатів. Найчастіше вони є елементом безапеляційного «одобрямсу» працівниками комунальних установ усіляких «прогресивних» ініціатив львівських чиновників.

Запропонований для нібито обговорення міською радою проект Положення практично ідентичний із уже затвердженим додатком № 4 до Статуту міста, ­- як за своїм змістом, так і за окремими відверто дискримінаційними положеннями (див. порівняльну таблицю).

Центр «Наше право» підготував і вніс зауваження та пропозиції до проекту Положення про громадські слухання у м. Львові, що розглядався на громадських обговореннях, а також ініціював внесення альтернативного варіанту проекту положення,  розробленого експертами Центру.

Фото з громадських слухань див. за посиланням на facebook