Європейський парламент закликав українську владу звільнити “ув’язнених, які були засуджені за політичними мотивами”

Відповідний заклик міститься в резолюції, яку прийняв ЄП у четвер, 24 травня.

“ЕП знову заявляє про свою стурбованість з приводу судових процесів проти колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників уряду, які не були проведені відповідно до європейських стандартів – справедливо, неупереджено, прозоро і незалежно. ЄП закликає до негайного звільнення всіх ув’язнених, засуджених за політичними мотивами, у тому числі лідерів опозиції”, – сказано в резолюції.

У документі ЄП закликає українську владу прояснити ситуацію з “в’язнями з політичних мотивів” до початку виборчої кампанії.

Також європарламентарі закликали керівництво України забезпечити прозорість касаційного процесу у справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко, який має відбутися відповідно до чесними правовими нормами і європейською практикою.

Крім того, ЄП висловив жаль у зв’язку з тим, що Вищий спеціалізований суд України відклав розгляд касації по “газовій справі” Ю.Тимошенко до 26 червня поточного року і застеріг від затягування цього судового процесу.

У тексті резолюції є також заклик до української влади дотримуватися прав всіх “ув’язнених з політичних мотивів”, в тому числі Ю.Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка, а також забезпечити їх необхідною медичною допомогою, доступом адвокатів, родичів та інших осіб, зокрема посла ЄС в Україну.

“ЕП засуджує використання сили з боку тюремних наглядачів проти Ю.Тимошенко, і нагадує про зобов’язання України невідкладно розглядати будь-які скарги з приводу застосування тортур чи інших форм жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність поводження”, – сказано в резолюції.

Європарламентарії очікують, що українська влада відреагують на досягнуті домовленості з приводу належного медичного лікування Ю.Тимошенко, а також присутності компетентних представників від ЄС на судовому розгляді апеляційних, касаційних та інших судових процесів стосовно колишнього прем’єр-міністра України.

“ЕП наполягає на тому, що всі судові справи проти колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників повинні бути проведені у відповідності з європейськими стандартами – справедливо, неупереджено, прозоро і незалежно, а також засуджує той факт, що українська влада збуджують нові політично мотивовані справи проти Ю. Тимошенко та інших осіб, що суперечить принципам верховенства закону “, – сказано в резолюції.

Крім того, в документі йдеться про необхідність розрізняти політичну і кримінальну відповідальність, а також внести зміни в існуючий Кримінальний кодекс України.

http://www.day.kiev.ua/3050194