Уряд пропонує ліквідувати Комісію з питань захисту суспільної моралі та ввести платні експертизи

КИЇВ – Кабінет Міністрів вніс до парламенту законопроект № 10447, спрямований на ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Документ розроблений на виконання Указу Президента України Віктора Януковича від 09.12.2010 року № 1085 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади».

У зв’язку з ліквідацією Комісії пропонується зробити платним проведення експертизи продукції і видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру.

Законопроект передбачає, що зацікавлені особи, окрім самих матеріалів, мають надати до державних органів “платіжне доручення про оплату проведення експертизи”. Слід зауважити, що на теперішній час Комісія робить такі експертизи безкоштовно за заявами громадян, організацій чи органів влади.

Окрім цього, законопроект надає можливість без висновку Комісії розповсюджувати продукцію, в тому числі друковану та поліграфію, та проводити видовищні заходи сексуального чи еротичного характеру.

Також без висновку Комісії пропонується дозволити продаж, прокат та публічної демонстрацію у кінотеатрах та відеозалах аудіо-, радіо-, кіно-, відеопродукції сексуального характеру чи з елементами еротики.

На думку Міністерства юстиції, яке готувало законопроект, Комісія дублює повноваження інших органів влади, на які покладено обов’язки з забезпечення державного нагляду за дотриманням Закону України «Про захист суспільної моралі».

При цьому у пояснювальній записці Мін’юст не наводить даних наскільки ефективною є діяльність інших органів влади у сфері захисту суспільної моралі. Водночас автори законопроекту вважають, що ліквідація Комісії та інші поправки у підсумку “сприятимуть утвердженню здорового способу життя, належному стану моральності та культури суспільства, удосконаленню порядку контролю за обігом продукції сексуального чи еротичного характеру”.

Нагадаємо, що рік тому, 12 травня 2011 року, парламент відхилив законопроект №6532 (автор – А.Шевченко та інші), спрямований на повне скасування Закону України «Про захист суспільної маралі».

Таке рішення стало можливим під час другого читання після того, як до Президента та Верховної Ради надійшли чисельні звернення громадськості та Церков із закликом зберегти ефективний механізм захисту суспільної моралі у формі спеціального Закону та відповідної Національної експертної комісії.

Джерело: www.irs.in.ua