Неурядові організації спільно з владою розробляють програми протидії корупції на місцевому рівні

Корупція пронизує українське суспільство знизу догори і є найбільш небезпечною річчю для держави. Це – не лише хабарі, які беруть з водіїв ДАІшники, а й «відкати», про які всі говорять, але від того нічого не змінюється. Корупція зачіпає кожного з нас, бо вона скрізь – у школах, дитячих садочках, лікарня. Сьогодні на національному рівні ухвалено та діє Закон «Про засади запобігання і протидії корупції», затверджена антикорупційна стратегія України та Державна програма запобігання і протидії корупції. Проте реальна робота у цьому питанні повинна розпочатися на регіональному рівні, її результати певною мірою залежать від звичайних українців. Кілька областей України з власної ініціативи, залучивши представників громадськості, розпочали роботу над власними антикорупційними програмами. У чому ж важливість таких програм, що може зробити громадськість та влада у питаннях протидії корупції, як залучати потенціал громадянського суспільства до цього процесу? Відповіді на ці питання прозвучали під час прес-конференції за участю представників громадських організацій, експертів та органів влади, яка відбулася 3 травня 2012 року у Києві за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Як зазначив президент Творчого об’єднання «ТОРО» – Контактної групи в Україні Transparency International Олексій Хмара, у п’яти регіонах України (м.Київ, Вінницька, Дніпропетровська, Кіровоградська та Івано-Франківська області)  громадськість та влада об’єдналися, аби підготувати ефективні обласні програми з протидії корупції. Кожна з областей має власний підхід та бачення цього процесу. Умісті Києві, наприклад, планують зробити єдиний телефонний центр – «Гарячу лінію», куди можна буде заявити про проблему, отримати допомогу та перевірити роботу посадовців. Єдиний центр дозволить оперативно опрацьовувати звернення та надавати відповіді. Окрім того, кияни хочуть зробити пункти доступу до інформації про діяльність Київської міської державної адміністрації в публічних місцях – у школах, бібліотеках і т.д.

Вінницька область, яка до речі, першою в Україні підготувала та ухвалила регіональну антикорупційну програму, бачить боротьбу з корупцією через максимальну участь представників громадянського суспільства. Зокрема, у Вінниці планується залучити активних громадян до проведення громадської антикорупційної експертизи діяльності органів публічної влади. У цьому їм допомагатиме «Лабораторія громадських експертиз» та Інтернет-ресурс „Антикорупційний портал Вінниччини”, де кожен зможе знайти інформацію про антикорупційне законодавство, дізнатися про досвід у ключових питаннях протидії корупції: що робиться, до кого можна звернутися та хто може допомогти?

Кіровоградщина прагне зробити програму максимально орієнтованою на підвищення рівня правової освіти державних службовців, у тому числі сільських голів, адже значна їх частина не мають досвіду управління та не знають закони. Тут хочуть посилити взаємодію між органами влади, правоохоронцями і громадськими активістами, аби вони мали спільне бачення у питаннях протидії корупції, а не звинувачувати один одного у бездіяльності.

На Франківщині планують підготувати програму, максимально спрямовану на потреби людей. Тут хочуть зосередитися на контролі за процедурами та використанням коштів в бюджетних установах. Влада готова залучити широку громадськість, яка б не дозволяла незаконно збирати кошти у школах, дитячих садочках, а також контролювала ефективність використання бюджетних коштів. Ініціатори підготовки проекту антикорупційної програми планують залучити до цього процесу широку громадськість, молодь, експертів, громадські ради, жителів області, аби люди відчули власну причетність до написання програми.

Про Вінницький досвід під час прес-конференції говорила голова громадської організації «Філософія серця» Юлія Грига: «Завдяки навчанню з проведення антикорупційної експертизи, яку проводило Творче об’єднання «ТОРО», та участі у школі громадського моніторингу (організатори Одеське відділення КВУ), «Філософія серця» провела моніторинг виконання антикорупційного компоненту Єдиної комплексної правоохоронної  програми Вінницької області на 2010-2014 роки. Нам вдалося привернути увагу обласної ради до фактичного невиконання антикорупційного розділу правоохоронної програми, на реалізацію якої протягом на 2010-2011 років не було виділено жодної копійки». За результатами громадського моніторингу була створена робоча група (до її складу увійшли представники громадських організацій), яка і підготувала нову версію розділу «Протидія корупції» Єдиної комплексної правоохоронної програми Вінницької області на 2010 – 2014 роки».

Юлія Грига додала, що сьогодні, маючи напрацьований досвід, представники громадської організації поширюють його і в інших областях України. Зокрема, голову ГО «Філософія серця» включено до робочої групи з підготовки антикорупційної регіональної програми у Дніпропетровській області. «Нещодавно у Національній академії державного управління при Презентові України відбувся круглий стіл, де було презентовано Вінницьку антикорупційну програму та обговорено важливість залучення науковців, слухачів академій до розробки подібних програм на регіональному рівні. Ми також говорили про роль громадськості та про те, чому сьогодні вигідно співпрацювати з громадськістю», – підкреслила Юлія Грига.

Начальник відділу взаємодії з правоохоронними органам та оборонної роботи апарату Вінницької облдержадміністрації Юрій Мельник торкнувся проблем та озвучив пропозиції щодо підвищення ефективності застосування Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». «Спроба залучити широкий загал громадськості Вінниччини до заходів з протидії корупції у місті Вінниці та області, на жаль, до позитивних наслідків не привела. Громадяни не довіряють правоохоронним органам та не вірять у їх бажання та спроможність протидіяти корупції, тому не повідомляють про відомі їм факти корупції», – говорить Юрій Мельник. На його думку, в закон потрібно внести зміни та матеріально заохотити громадян за надану ними інформацію. У Сполучених Штатах Америки, наприклад, законом «RICO» (The Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) передбачено, що організації чи громадянину, який виявив відповідний злочин, виплачується до 50 відсотків суми вилученого майна та активів.

За словами начальника відділу антикорупційної політики Міністерства юстиції Олени Смірнової, залучення громадськості до формування та реалізації державної антикорупційної політики є одним із міжнародних стандартів у сфері запобігання і протидії корупції. Важливість співпраці з громадськістю передбачені у Національній антикорупційній стратегії України на 2011-2015 роки, яка схвалена Указом Президента України від 21 жовтня 2011 року № 1001. Ініціативи активістів заслуговують на всебічну підтримку, оскільки це дозволяє залучати до формування та реалізації державної антикорупційної політики держави різні верстви населення.

Експерт Денис Ковриженко вважає, що сьогодні існує потреба не лише в адаптації Державної програми запобігання і протидії корупції під проблеми кожного регіону, але і у напрацюванні регіонами власних антикорупційних програм. «Успішність їх реалізації дозволить поширити позитивний регіональний досвід протидії корупції на інші регіони, а також врахувати його у Державній програмі. Але для того, щоб цей досвід був успішним, регіональні антикорупційні програми повинні передбачати чіткі індикатори та реалістичні строки їх виконання, орієнтуватись на реальні проблеми та готуватися у тісній співпраці влади та громадськості», – підкреслив експерт.

Зі свого боку МФ “Відродження” надає процесу розробки антикорупційних програм в регіонах фінансову підтримку.

Джерела: ТОРО, Громадський простір
About Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст