Суд заборонив мітинги під ОДА в Луцьку

Опозиційним партіям – «Батьківщині» та «Свободі» – заборонили проводити 17 травня на Київському майдані акції протесту.

Відповідну постанову виніс Волинський окружний адміністративний суд.

До суду із позовом звернулася мерія, яка просила встановити обмеження права на мирне зібрання громадян шляхом заборони пікету Волинської ОДА, який анонсували опозиційні партії. Перед тим мерія через суд заборонила також мітингувати на цьому ж майдані й облосередку Партії регіонів.

Муніципалітет у суді представляла начальник юридичного відділу Марина Мартіросян. Вона зазначила, що опозиціонери порушили 10-денний термін сповіщення мерії про проведення акції протесту, який встановлений рішенням виконкому ще у 2008 році. Мовляв, повідомлення про пікет представники «Свободи» та «Батьківщини» подали лише вчора, 16 травня, о 15.30. Отож, у муніципалітеті стверджують, що немає достатньо часу, аби забезпечити охорону громадського порядку на належному рівні.

Окрім того, є підозри про можливі заворушення під час акцій протесту. Тому муніципалітет вимагав заборонити акцію протесту.

Натомість представник «Батьківщини» Андрій Осіпов запевнив, що право на мирне зібрання є одним із основоположних прав громадян. Він зазначив, що міськрада не надала належних доказів про можливі заворушення, а заворушення є кримінальним злочином. Отож, на думку Осіпова, суд, обмежуючи громадян у праві на мирні зібрання, не може керуватися лише підозрою.

Тим більше, він нагадав, що візит Віктора Януковича на Волинь скасовано, тож загрози національній безпеці немає. Адже саме через приїзд глави держави начальник Луцького міськвідділу УМВС у Волинській області Роман Крохмальпросив мерію заборонити акцію протесту.

А представник «Свободи» Анатолій Вітів заявив, що вважає звернення до суду політично вмотивованим.

Зрештою, суд повважав вагомішими аргументи позивача і заборонив проведення мітингу. Постанова адмінсуда може бути оскаржена у наступній інстанції.

http://www.volynnews.com/news/policy/sud_zaboronyv_mitynhy_pid_oda/