У Львові відкрили виставку про таємне стеження чеських комуністичних спецслужб

Побачити радянську Прагу через об’єктив фотоапаратів таємної комуністичної поліції можна з 10 до 31 травня в Національному музеї «Тюрма на Лонцького» (Львів). Виставка розповідає, як за допомогою фотоапарата спецслужби контролювали людей. В Україні ще немає доступу до аналогічних фото, у Польщі та Німеччині їх знищили, тому чеська виставка є унікальною нагодою зазирнути в комуністичне повсякдення.


Львів став третім містом в Україні, де Посольство Чехії та Чеський центр демонструє фотодокументальну виставку про діяльність Управління зовнішнього стеження Служби держбезпеки колишньої Чехословаччини у 1970—1980-х роках. Перед тим її побачили у Брюсселі, Стокгольмі та США.
Відкриваючи виставку, директор музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий наголосив: «Тема діяльності комуністичних спецслужб є актуальною і для нашої країни, оскільки система в СРСР і Чехословаччині діяла за схожими методами. Комуністи, оберігаючи свою владу, встановили за всіма суспільними проявами життя постійний нагляд, інструментом якого були спеціальні служби. Виставка розповідає, як для цього використовували фотоапарат і фото. Поки що ми не маємо доступу до подібних документів із українських архівів. Проте сьогодні ми можемо побачити, як це відбувалося в сусідній державі».
На фото — Прага 1970-х років. На тлі цього міста показано, як державна влада стежила за тими, хто ставився до неї нелояльно: за звичайними людьми, за церковними діячами, як кардинал Францішек Томашек, за відомими дисидентами, за іноземцями, викладачами закордонних університетів, які приїжджали відвідувати Прагу. Можливо, серед цих світлин є й фото українців, які проїжджали через Чехословаччину, на прохання КГБ за ними могли слідкувати.
Присутніх на презентації виставки привітав Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давид Павліта: «Народ, який забуває про своє минуле, приречений повторювати власні помилки. Тому ми розмістили цю виставку у приміщенні музею “Тюрма на Лонцького”. Ці події з минулого, навіть якщо вони неприємні, треба собі нагадувати, щоб навчитися уникати помилок. Звісно, мене б більше тішило, коли б я відкривав більш приємні виставки з нашого спільного минулого. І вірю, що така нагода іще буде!».
Засновник Інституту досліджень тоталітарних режимів доктор Павел Жачек зазначив, що відкривати таку виставку в історичних приміщеннях колишньої політичної тюрми є дуже символічним.
«Переглядаючи архіви таємної поліції, ми знайшли багато документів про стеження. Між ними було багато світлин як звичайних людей, так і відомих дисидентів. Оскільки фото — це міжнародна мова, до неї не треба додавати багато слів, ми вирішили опублікувати їх. Фото дають уявлення про те, як і за ким відбувалося стеження. Вони мають своєрідний чар. Ми мусимо ще й пригадати, як їх робили: таємним фотоапаратом, прихованим у нагрудній кишені чи дитячому візку», — розповів доктор Жачек.
Дослідник із Чехії зауважив, що такі фотографії в інших країнах, наприклад у Німеччині, Польщі, були знищені.
«Нам слід пам’ятати, для чого це робилося. Світлинами фіксували діяльність ворогів комуністичного режиму, дисидентів, які боролися проти нього. Ці фото показують нам не тільки ту реальність, момент чи місце, де вони були зроблені, — говорить пан Жачек. — Коли ми добре подивимося і замислимося, то навіть можемо проникнутися думками працівників таємної поліції, котрі провадили стеження. З експлікацій можна зрозуміти, що їхня “таємна мова” дуже конотує з мовою радянських чекістів».
«Переглядаючи цю виставку, ми позбуваємося чогось поганого з нашого минулого. Тішуся, що представники молодшого покоління, дивлячись на ці фото, побачать те, чого вони не знали. Людина сама зможе поставити питання, без відповідей на які ми не зможемо вивчити наше минуле», — розповів Павел Жачек.
Андрій Когут, який координує програму вивчення досвіду подолання наслідків тоталітаризму в Центрі досліджень визвольного руху, розповів: «Чехія є однією з тих європейських країн, де закон дає найбільше можливостей жертвам тоталітарної системи, їхнім родичам, дослідникам знати інформацію про минуле. Там немає обмежень у доступі, немає анонімізації документів. Ми зацікавлені в перебиранні чеського досвіду, адже через суперечливості в українському законодавстві організувати схожу виставку було б доволі складно сьогодні, але ми робимо все можливе, щоб відстоювати наше право знати про нашу історію».
Виставка працює в Національному музеї «Тюрма на Лонцького» (вул. С. Бандери, 1, вхід із вул. Брюллова) щодня без вихідних з 10:00 до 19:00 (вхід вільний). Виставка підготовлена Інститутом досліджень тоталітарних режимів у співпраці з Архівом справ держбезпеки. Показ у Львові організували Чеський центр, Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові, Центр досліджень визвольного руху та Національний музей меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.