Відкриття пам’ятника українському священику, який рятував євреїв

11 травня, п’ятниця

м. Перемишляни,

центральна площа міста

10:30

Відкриття пам’ятника українському священику, який рятував євреїв

 

На Львівщині за участі глави УГКЦ Святослава Шевчука і понад тисячі священиків та ієрархів відкриють пам’ятник Омеляну Ковчу, греко-католицькому священику, який у часи Другої світової війни рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув в концтаборі Майданек.

Українська Греко-Католицька Церква та Комітет із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча запрошують взяти участь у Всеукраїнській прощі духовенства та мирян, присвяченій пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча.

Всеукраїнська Проща, Архиєрейська Божественна Літургія та освячення і відкриття пам’ятника блаженному священномученику Омеляну Ковчу за участі Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбудеться 11 травня 2012 року в на центральній площі м. Перемишлян о 10:30.

Отець Омелян Ковч щиро ніс свою віру людям, сіяв зерна терпимості, толерантності та порозуміння у змучену багатолітньою окупацією українську землю. Будучи щирим християнином, греко-католиком, українцем, Омелян Ковч вмів долати конфесійні, релігійні та національні поділи. Він був українцем, але вмів розуміти й любити інших.

Ризикуючи власним життям, отець Омелян рятував євреїв від нацистських переслідувань. Заради них він пожертвував собою. Останні трагічні сторінки його життя явили світові приклад виключної самопожертви заради ближнього. Навіть у пеклі концтабору Майданек в’язень номер 2399 знаходив слова любові. Відшуковував слова християнського милосердя та надії для кожного: «Тут я бачу Бога, єдиного і однакового для всіх, незалежно від релігійних відмінностей, що існують між нами. Можливо, наші Церкви різні, але в усіх них царює той же великий Всемогутній Бог. Коли я відправляю Службу Божу, всі вони моляться. Моляться різними молитвами, але чи Бог не розуміє усіх мов?». Омелян Ковч помер 25 березня 1944 року в Майданеку.

Довідка: У 1999 р.  Єврейська Рада України присвоїла отцю Омеляну Ковчу звання «Праведник України».

Року Божого 2001 у Львові Омелян Ковч був беатифікований Папою Іваном Павлом ІІ.

Восени 2008 р. Синод єпископів УГКЦ проголосив блаженного священномученика Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ. Для цього, згідно з постановами того ж Синоду, 25 березня 2009 року було проведено прощу духовенства УГКЦ до Музею на місці колишнього концтабору в Майданеку (Люблін, Польща), до місця мученицької смерті отця Омеляна, щоб прийняти прах блаженного для виставлення його у катедральних соборах кожної єпархії та екзархату.

А 24 квітня 2009 р., у Києві, на території будівництва Патріаршого центру УГКЦ відбулося урочисте проголошення бл. свщмч. Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ.

У святі взяли участь Архієпископ Іван Юркович, Апостольський Нунцій в Україні, усі єпископи УГКЦ з України, єпископи РКЦ в Україні, майже триста священиків з різних куточків України, члени дипломатичного корпусу, миряни.

        25 березня 2009 р. у Майданеку (Польща) було відкрито  таблицю пам’яті Блаженного українського священика Омеляна Ковча. Відділенням литва «Пікарту» було виготовлено для обеліску меморіальну таблицю із посланням до рідних отця Омеляна: «…Тут я бачу Бога – Бога, який однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей». Прийняли участь у вшануванні пам’яті священномученика українські та польські паломники, Віцевоєвода Любліна Генрика Стройновска, речник Президента Польщі Малгожата Залуська, Надзвичайний Посол України у Польщі Олександр Моцик, державні службовці Волинської та Львівської областей, студенти Українського католицького університету, сенат Католицького університету Любліна та інші офіційні особи.

 

Контактна особа: Олена Подобєд-Франківська 0977910752