Встрєтім- Євро-2012 або тавро –Донбас

Встрєтім- Євро-2012 або тавро –Донбас

Донецьк готується до Євро-2012. Освоєні десятки мільярдів бюджетних коштів, здертих з інших областей України та периферії Донецької області. Недавно на перехрестях вулиць Донецька появились таблички на яких написи нібито українською продубльовані англійською мовою. Ось як це виглядає: пл. Побєди і дубль цього мовного покруча англійською. Або пр. 25-летія РККА( робоче-крестьянской красной армии). Переклад на українську мову мав би звучати – 25-річчя РСЧА(робітничо-селянської червоної армії). А написано 25-річчя РККА. І цей гібрид перекладено англійською. І так далі. Я думаю, що ці ребуси довго будуть розгадувати європейці.
Ще далі пішли донецькі чиновники в підготовці до Євро-2012 у громадському транспорті м.Донецька (тролейбуси,автобуси, трамваї). Там для зручності європейців введено автоматичне оголошення зупинок: зупинки оголошуються спочатку російською мовою, а потім дублюються англійською. Я думаю, що європейці просто будуть шоковані, що їхали в Україну, а опинились в Росії.
Таким чином в Донецьку відмінено дію Конституції України, чинного мовного законодавства. Тут державною мовою є мова сусідньої держави.
А нещодавно до мене завітав працівник Ворошиловського райвідділу міліції. Він хотів відібрати у мене пояснення щодо спроби пограбування каси «Ощадбанку» в будинку в якому я проживаю. Він почав заповнювати дані про мою особу іноземною, російською мовою. Я його ввічливо попросила РОБИТИ ЦЕ ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ, тобто українською. На це він не реагував і продовжував заповнення заготовленого бланку російською мовою, де був запис «ЖЕЛАЮ ДАВАТЬ ОБЬЯСНЕНИЯ НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ».
Більше того, він мені пояснив, що у Ворошиловському районному відділі міліції м. Донецька державною мовою є РОСІЙСЬКА. Коли я попросила його представитись, тобто пред’явити свої документи, він категорично відмовився, згріб всі свої папери і втік. Тепер я звернулась до начальника Ворошиловського районного відділу міліції Володимира Івановича Зіборова з вимогою:
1. Встановити особу працівника міліції, який порушив Конституцію України та Закон України « Про міліцію», а саме ст.5 згідно якої:
«… При звертанні до громадянина працівник міліції зобов’язаний назвати своє прізвище, звання та пред’явити на його вимогу службове посвідчення.
2. Притягти цю особу до відповідальності згідно з чинним законодавством.
3. Повідомити мені чи дійсно у Вашому відділі державною мовою є російська.
4. Повідомити мені чому в заготовлені бланки для пояснень, які заповнював представник Ворошиловського районного відділу міліції виготовлені російською мовою та чому в бланку записано «ЖЕЛАЮ ДАВАТЬ ОБЬЯСНЕНИЯ НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ».

26 квітня 2012 року побувала на вшануванні ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС: ведучий з філармонії – російською. Всі виступи найвищих посадових осіб ( голова облдержадміністрації Андрій Шишацький, голова Донецької облради Андрій Федорук, Донецький міський голова Олександр Лук’янченко,голова Ленінської районної в м. Донецьку ради Олег Беляєв), представників чорнобильських організацій, виконання пісень, декламації школярами віршів-російською. На додачу московський піп з матушками. Одне слово –на вшануванні протягом однієї години не ПРОЗВУЧАЛО ЖОДНОГО УКРАЇНСЬКОГО СЛОВА!!!
Така ж ситуація повторилась 27 квітня 2012 на вшануванні жертв розстріляних німцями євреїв під час другої світової війни, де крім офіційних владних чиновників, виступив ще й природно також російською вічний народний депутат України Юхим Звягільський- голова Всеукраїнської організації «Україна-Ізраїль». Написи на пам’ятнику російською та мовою євреїв.
Особливої уваги заслуговує напис на пам’ятнику ліквідаторам наслідків на ЧАЕС. По-перше, напис єдиною мовою, схожою на російську, наприклад, « ЛИКВИДАТОРАМ ЧЕРНОБЫЛЬСКОЙ ТРАГЕДИИ». Як можна ліквідувати трагедію, не осягну глибин мислі донецьких владних невігласів-великих борців за державність російської мови, якої вони не знають, як і української.
Обидва пам’ятники відкрито в незалежній Україні в 2006 році за представників президента в Донецькій області Віктора Ющенка. А обмосковлення чи російщення України, зокрема Донеччини, як почалось за царя Петра I в 1720 році так і продовжується вже 21 рік в незалежній Україні за УСІХ БЕЗ ВИНЯТКУ ПРЕЗИДЕНТІВ УКРАЇНИ. Завдяки шовіністичним керівникам влади, Донеччину називають ЗОНОЮ ВІЛЬНОЮ ВІД КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ.
Про мову на мітингах комуністів, соціалістів та анархістів 1 травня 2012 року на площі імені Лєніна й говорити не приходиться- російська. Й жодного державного прапора! ЯКИЙСЬ АНТИДЕРЖАВНИЙ ШАБАШ з Сталінами, Ленінами, Махном.
1. Я написала протести щодо виправлення становища. Після цього подам на порушників Конституції України в суд. Але судді хто? Ось судді і першої і другої інстанцій в процесі з захистом прав батьків україномовних Макіївських шкіл не дивлячись на те, що оскаржуване ліквідаційне рішення Макіївської міської ради прийняте з грубими, брутальними порушеннями чинного законодавства, суцільними фальсифікаціями, голова Донецького окружного адміністративного суду Олег Кониченко з зав’язаними очима та заткнутими вухами відхилив законні скарги батьків україномовних шкіл № № 3,100 м. Макіївки на ліквідаційне рішення. 29 березня 2012 року Донецький апеляційний суд (головуючий-Лях, судді Попова, Компанієць) залишив АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННУ Постанову судді Донецького окружного адміністративного суду Олега Кониченка без змін. Зараз батьки подали касацію, в якій просили:
1. Зупинити виконання Постанови Донецького окружного адміністративного суду від 07.02.2012 року в адміністративній справі № 2а/0570/10579/2011 та Ухвали Донецького апеляційного адміністративного суду від 29.04.2012 року до моменту розгляду касаційної скарги.
2. Скасувати ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2012 року по справі № 2а/0570/10579/2011 про залишення без задоволення апеляційної скарги на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 07.02.2012 року.
3. Скасувати постанову Донецького окружного адміністративного суду від 07.02.2012 року по справі № 2а/0570/10579/2011 про відмову в задоволенні позовних вимог.
Вищий адміністративний суд України своєю Ухвалою від 24 квітня 2012 року зокрема ухвалив «…Клопотання позивачів про зупинення виконання рішень судів 1 і 2 інстанцій задовольнити, оскільки наведені доводи дають підстави для їх зупинення…» І сподіваємось, що батьки будуть почуті і діти повернуться в свої україномовні школи після річних поневірянь по інших школах.
Сьогодні гостро стоїть проблема національної консолідації. І першочерговою є мовна проблема. Нація починається з мови й визначається мовою. Нація творить державу. А держава є така, яка й нація. Це добре усвідомлюють владні діячі Донеччини. А починаючи з проголошення незалежності в 1991 році сотні раз радами різних рівнів проголошувалась російська мова державною на тій чи іншій території. А тепер вже й не проголошується. Просто тупо, де-факто, Донеччина працює мовою, яку владні невігласи вважають російською.

Марія Олійник, м. Донецьк