Зоозахисники Славутича проти побудови притулку для тварин на звалищі

Держадміністрація м. Славутича розпочала будівництво притулку для безпритульних тварин на полігоні захоронення твердих побутових відходів. Проти цього – зоозахисна громадськість.

З 2007 р. у м. Славутичі (Київська область) діє зоозахисна благодійна організація «ЗОВ» (забери, обігрій, виховай). З цього ж року рішенням міської Ради зоозахисники отримали в оренду ділянку для утримання тварин. Статусу притулку майданчик не отримав. Протягом трьох років зоозахисники просять міську раду створити повноцінний притулок для тварин. Вони пропонують, якщо у міста є кошти, перенести майданчик для собак трохи далі, а нинішній майданчик обладнати для утримання та стерилізації котів та/або собак.
Однак у травні 2012 р. громадськість дізналася, що будівництво притулку для безпритульних тварин розпочато на території приватного підприємства – на полігоні захоронення твердих побутових відходів на відстані 5,5 – 6 км від Славутича, у важкодоступному для волонтерів місці.

Громадськість називає це місце неприйнятним, тому що полігон захоронення твердих побутових відходів відноситься до 4 класу небезпеки відповідно до вимог екологічної безпеки, що регулюються Законом України «Про відходи». Тобто отрута та її випари – це не виключення, а норма для цього підприємства.
Говорить Голова Правління благодійної організації «ЗОВ» О.О. Лобцова: «Цей проект антигуманний! Під виглядом притулку мерія будує братську могилу для тварин за бетонною огорожею. Це все одно, що зібрати усіх тварин Славутича та поховати заживо. Хто з волонтерів побажає працювати біля звалища, де неможливо дихати?».

У травні 2011 року представники ветеринарної поліції Броварського району Київської області заявили зоозахисникам, що будівництво притулку на полігоні побутових відходів неприпустиме. Вони аргументували це міркуваннями захисту здоровʼя тварин і працівників притулку. Окрім того, відвідування ветеринаром притулку, якщо його збудують на полігоні, неможливе, тому що полігон знаходиться дуже далеко від міста.
Благодійна організація «ЗОВ» категорично заперечує проти будівництва притулку для безпритульних тварин на полігоні захоронення побутових відходів.

На думку зоозахисників, притулок необхідно будувати неподалік від траси, біля міста. Він має бути легкодоступним, щоб громадяни могли забирати тварин з притулку, допомагати працівникам і бути впевненими, що з тваринами все гаразд.

Альтернатива будівництву на полігоні існує: у 2007 році заступник міського голови м. Славутича Ю. О. Острянин та в.о. головного архітектора Г. Г. Плиско запропонували для будівництва притулку ділянку в зоні тепличного господарства. Зараз зоозахисники наполягають на освоєнні цієї ділянки, тому що вона близько до міста, на ній не потрібно робити комунікації і є готові споруди, які можна добудувати.

Зоозахисники звертаються з проханням підтримки до мешканців Славутича та інших міст України, які небайдужі до захисту тварин.

Для контактів: благодійна організація «ЗОВ», телефони: (моб.) 066-548-33-28, (дом., м. Славутич) (04579) 2-41-64; 2 -50-48.
Законодавча довідка

Згідно ст. 33 «Вимоги щодо зберігання та видалення відходів» Закону України «Про відходи», «визначені для зберігання та видалення відходів місця чи об’єкти повинні використовуватися лише для заявлених на одержання дозволу відходів».

Згідно ст. 4 «Вимоги щодо поводження з небезпечними відходами» Закону України «Про відходи», «суб’єкт господарської діяльності, у власності або у користуванні якого є хоча б один об’єкт поводження з небезпечними відходами, зобов’язаний:
– мати ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами;
– розміщення небезпечних відходів дозволяється лише у спеціально обладнаних місцях та здійснюється відповідно до ліцензійних умов щодо поводження з небезпечними відходами.
Провадження інших видів діяльності, не пов’язаної з поводженням з небезпечними відходами, на території, відведеній для їх розміщення, забороняється».

Фото з полігону, де заплановане будівництво, доступні тут. http://nature-first.info/2012/05/21/zoozahisniki-slavuticha-proti-pobudovi-pritulku-dlya-tvarin-na-zvalishhi/