Луцьк: Депутати міськради не хочуть чесних виборів

Попри те, що офіційна виборча кампанія ще не розпочалася, в місті Луцьку вже розміщено чимало біг-бордів та сіті-лайтів з фотографіями і передвиборчими обіцянками потенційних кандидатів. Такий ранній старт одних політиків порушує принцип «рівності» майбутніх учасників виборчого процесу. Також проводяться різного роду благодійні заходи пов’язані з культурною та соціальною сферою міста, закупляється обладнання для лікувальних та освітніх закладів, роздаються матеріальні допомоги та стипендії. Фактично в такий спосіб здійснюється непрямий підкуп виборців, що є заборонено законодавством.

Втім, така ситуація характерна для всіх регіонів країни, адже, як відзначає ОПОРА, в усіх областях потенційні кандидати в депутати вже розпочали свої виборчі кампанії. В той же час діюче законодавство не містить чітких норм, які б регламентували дії політиків та партій до 30 липня 2012 р., коли офіційно розпочнеться виборчий процес.

За словами опозиційного депутата Богдана Шиби «на території міста Луцька помітні ознаки прихованого виборчого процесу та агітації за потенційних кандидатів у народні депутати. Ведеться організаційна робота на користь потенційних кандидатів з боку керівників підприємств, організацій і установ міста. Проводяться заходи, на яких виборцям надаються кошти чи безоплатно товари та послуги і при тому здійснюється агітація та мотивація на користь можливих кандидатів».

Тому він підготував та вніс на розгляд чергової сесії Луцької міської ради проект рішення «Про забезпечення у місті Луцьку законності в процесі підготовки до виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року». В проекті рішення міській раді та її виконавчому комітету було запропоновано попередити всіх потенційних суб’єктів виборчого процесу, а також керівників підприємств, організацій, установ, розташованих на території міста, посадових і службових осіб про недопустимість вчинення таких дій, як «підкуп, обман або примушування виборців» (ст.157 Кримінального Кодексу України).

Поза тим, що проект рішення був багато в чому декларативним і не прописував реальних механізмів впливу на тих, хто вже розпочав виборчу кампанію, факт його прийняття міг стати правовим прецедентом, що допоміг б зменшити довиборчу активність в місті Луцьку.

На жаль, у більшості депутатів Луцької міської ради під час 27 сесії, яка відбувалась 26 червня, не піднялась рука натиснути кнопки «за» в підтримку такого рішення. І це при тому, що домінують в міській раді саме депутати з опозиційних політичних сил, як от ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», Фронт змін, до фракцій яких сьогодні належать 34 обранці (з 50-ти). Три рази депутати пробували прийняти рішення, але максимум, що вдалося досягти, – 23 голоси «за». Не підтримали цей проект рішення, крім міського голови та депутатів від Партії регіонів, й 9 членів фракції ВО «Батьківщина».

Тому в Луцьку й надалі буде вільно проводитись довиборча агітація …

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86
http://www.opora.org.ua/news/1512-luck-deputaty-miskrady-ne-hochut-chesnyh-vyboriv