Михайло Гаврилко повертається на рідну Полтавщину

У Полтаві відбудуться презентації книги Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”. У ній йдеться про забутого українського скульптора, художника і поета. В історію Михайло Гаврилко увійшов і як організатор війська – Українських січових стрільців, Сірої дивізії Армії УНР та повстансько-партизанського руху на Полтавщині.

Михайло Гаврилко народився 5 вересня 1882 року на Козацьких Хуторах під Полтавою. Гаврилко – творець бурхливої шевченкіани. Тараса Шевченка він увічнив у погруддях, пам’ятниках, барельєфах, горельєфах, портретах, плакетках, медальйонах та у слові. Книга про митця-вояка має 472 сторінки кольорового друку. У ній вміщено понад 600 листівок і фотографій, більшість з яких оприлюднюється вперше. В додатках до книги – близько сотні документів, більшість з яких також вперше вводиться в науковий обіг. Лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Роман Лубківський оцінив книжку як “мислительну”, “оздоровлюючу”, сказав, що вона “стрясає душу людську”, “переплітає та воєдино зв’язує українців різних земель”.

А Ігор Калинець, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, так висловився про видання: “Це дивовижна книга, це енциклопедія початку ХХ століття. Роман Коваль вільний у розповіді, він не створює собі рамок розповіді – читати надзвичайно цікаво”.

В обох презентаціях візьмуть участь онуки Михайла Гаврилка – Орест, Ярослав та Любомир Абрагамовичі, лікарі зі Львова, які вперше побувають на полтавських стежках свого діда.

Презентації відбудуться 26 червня об 11.00 у великому залі Полтавської районної державної адміністрації (Полтава, вул. Тараса Шевченка, 5) та о 18.00  в Полтавському будинку профспілок (Полтава, вул. Жовтнева, 37). Участь візьмуть Роман Коваль; президент Полтавського обласного медіа-клубу Людмила Кучеренко (організатор зустрічей), рунівщинський сільський голова Володимир Сухаренко (на території нинішньої Рунівщинської сільської ради народився Михайло Гаврилко).

Звучатиме бандура Івана Новобранця.

Зустрічі відбудуться за сприяння голови Полтавської районної ради Василя Степенка та голови Полтавської районної держадміністрації Володимира Павленка.

5 вересня виповниться 130 років від дня народження Михайла Гаврилка.

Земляки мають нагоду гідно вшанувати свого земляка – великого українського митця та борця за волю України.

 

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

Газета “Незборима нація” в Інтернеті

http://nezboryma-naciya.org.ua/