Ніжинський мер зірвав збори ініціативної групи по проведенню місцевого референдуму

У місті Ніжині Чернігівської області  була розпочата процедура проведення місцевого референдуму  по питанню дострокового припинення повноважень ніжинського міського голови М.В.Приходька, який є підсудним за отримання хабара в особливо великому розмірі.

Як того вимагає чинне законодавство України, організатори референдуму повинні були повідомити міського голову про дату місце і точний час проведення зборів громадян, що і було зроблено. Враховуючу ситуацію організатори орендували одне з приміщень Ніжинського державного університету за адресою Воздвиженська 5 і в повідомлені міському голові про проведення зборів указали саме цю адресу. Після вручення повідомлення ніжинському міському голови про місце проведення зборів, мер М.В. Приходько та його заступниця С.Ю. Васільєва, за перевіреною інформацією з джерел наближених до керівництва ВУЗу, почали здійснювати безпрецедентний тиск на ректора університету. Внаслідок чого він відмовився надавати приміщення, мотивуючи це великою кількістю гостей, котрі беруть участь у міжнародному фестивалі журналістів, що проходить саме на базі університету. Дані дії з боку керівництва міста прямо порушили статтю 8 законодавства про референдуми.

Тому о 16:00 біля входу до приміщення університету за адресою вулиця Воздвиженська 5 зібралось чимало людей, котрі прийшли виразити своє ставлення до  міського голови, який є підсудним за отримання хабара та майже всі працівники виконкому, які чи то добровільно залиши свої робочі місця і прийшли підтримати народну ініціативу або ж їх за чиєюсь вказівкою було зігнано на місце, де мають відбутися збори. Тобто держслужбовці, які отримують кошти з міського бюджету, за невідомих обставин покинули свої робочі місця чим здійснили прогул. Цікавий той факт, що з багатоповерхівки, що розташована біля майданчику, де стояли люди невідомими громадянами постійно розливалась вода прямо на голови всім присутнім.  Через відсутність приміщення організатори намагалися забезпечити проведення зборів у великій актовій залі ніжинського міськвиконкому та за невідомих причин звідти зникли всі ключі, і жоден чиновник не міг пояснити куди вони поділись.

За словами ініціатора проведення зборів, Миколи Борисенка, всі дії по зриву проведення зборів по створенню ініціативної групи з проведення місцевого референдуму були організовані підсудним за хабарництво Ніжинським міським головою М.В.Приходьком, з метою хоч якось утриматися при владі. Як ініціатор проведення акції на сьогодні існує два шляхи вирішення проблеми з проведення місцевого референдуму: перша – повторне проведення зборів по створення ініціативної групи; друге – прийняття рішення про проведення місцевого референдуму по питанню дострокового припинення повноважень Ніжинського міського голови М.В.Приходька, що передбачене і законодавством про місцеве самоврядування і законодавством про референдуми.

Петро Іваненко